Linkuri accesibilitate

„Timeo Danaos et debita habentes”


Cancelarul Angela Merkel și directorul FMI Dominique Strauss-Kahn
Cancelarul Angela Merkel și directorul FMI Dominique Strauss-Kahn

Cancelarul Angela Merkel conferă la Berlin cu șefii FMI și BCE Dominique Strauss-Kahn și Jean-Claude Trichet

Guvernul federal german a demarat consultări privind măsurile în vederea depăşirii crizei financiare din Grecia. Cancelara Angela Merkel i-a invitat la o primă rundă de discuţii pe ministrul finanţelor Wolfgang Schäuble, ministrul de externe Guido Westerwelle şi ministrul justiţiei Sabine Leutheuser-Schnarrenberger. În centrul discuţiilor s-au aflat modalităţile de gestionare a crizei care ameninţă stabilitatea uniunii monetare europene, şi reacţiile populaţiei respectiv ale opoziţiei faţă de măsurile de sprijinire a Greciei.

Angela Merkel a respins criticile din străinătate potrivit cărora Germania ar adopta un curs prea dur şi că ar încerca să torpileze creditele necesare pentru stabilizarea sectorului financiar din Grecia. Un purtător de cuvînt al guvernului a spus că Germania este pentru acţiuni bine coordonate şi sprijină reformele durabile ale Atenei. Acelaşi purtător de cuvînt a precizat că guvernul german este contra reeşalonării datoriilor Greciei. Totodată, executivul din Berlin respinge ideea participării unor bănci la acordarea sprijinului, pledînd pentru credite accesibile Greciei şi evitarea unor împrumuturi pe piaţa liberă care presupun dobînzi exorbitante.

În urmă scăderii ratingului Greciei s-a degradat și moneda europeană care a coborît astăzi la 1,32 dolari. Între timp, se vorbeşte despre riscul contaminării uniunii monetare europene, după ce s-a spus că Spania şi Portugalia ar putea fi confruntate cu o criză similară cu cea din Grecia.

Ministrul grec al finanţelor a criticat "lipsa de claritate" a Europei, afirmînd că asta adînceşte criza în care se află ţara sa. Liderul social-democraţilor germani a criticat-o pe Angela Merkel, reproşîndu-i că încearcă în public să joace rolul unui „cancelar de fier” faţă de Grecia, dar în secret ar fi început să discute despre acordarea unor credite de cîteva miliarde.

Într-adevăr, presa a vorbit despre un credit de 8 miliarde de euro. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi ţările din zona euro vor pune 45 de miliarde la dispoziţia Greciei. Potrivit ziarului "Financial Times Deutschland", FMI intenţionează să-şi mărească partea de la 15 la 25 de miliarde euro.

Pentru consultări se află la Berlin şi şefii Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Centrale Europene, Dominique Strauss-Kahn respectiv Jean-Claude Trichet.
XS
SM
MD
LG