Linkuri accesibilitate

„La stânga, drepți, înainte, marş!”


Pregătirile contingentului moldovean pentru parada din Piața Roșie

70 de militari moldoveni din garda de onoare a armatei nationale vor avea cateva antrenamente si repetitii generale la Moscova impreuna cu unitatile altor tari participante. Ultima repetitie inainte de plecarea la Moscova s-a desfasurat chiar în Curtea Ministerului Apararii de la Chisinau.

Dupa cateva defilari in fata reporterilor, au intervenit cu observatii comandantii: „Domnilor militari, atrag atentie, la majoritatea din voi mana stanga se aseaza pe mana dreapta. Prin lucru comun, o sa ne iasa totul, clar? Da! (in cor)”.

REPETITIE GENERALA 9 MAI
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:01:14 0:00


Maiorul si comandatul formatiei de parada al Armatei Nationale, Igor Procop a insistat sa ne dezvaluie secretul executarii unor elemente din coregrafia spectacolului de 9 mai: „Intoarcerile de pe loc, noi antrenam acest element in 2 timpi. La comanda „unu” se intoarce pe calcaiul piciorului drept, si pe varful piciorului stang. Atentie, arat: 1, la 2 lipim piciorul. Mainile le tinem pe loc. Atentie, multi ostasi incurca mana stanga cu mana dreapta.”

Capitanul Ilie Strisca ne-a spus ce vor avea soldatii in ranita: „Rechizite de igiena personala si obiecte de echipament necesare pentru echipamente si viata cotidiana, camasa alba, stergare, manusi albe, centura, toate cele necesare”

Desi comandamentul considera ca echipa moldoveneasca este gata de parada, maiorul Igor Procop are propriile exigente: „Efectivul este pregatit la 90 de procente, cele 10 le vom sigila chiar pe Piata Rosie”

L-am intrebat pe soldatul Ruslan Clapaniuc daca se simte pregatit sa faca fata testului de la Moscova.

Ruslan Clapaniuc: „Întocmai! Vom reprezenta tara. Reprezentatia va dura vreo 2 ore, cat o sa tina parada. Pregatirea n-a fost prea complicata, 50 la 50”.

Cel care va puarta drapelul Moldovei este plutonierul Vitalie Josan, secondat de plutonierul Pavel Lâsâi: „ Am emotii, ca orice om. Pentru mine pregatirea n-a fost nici grea, nici usoara. Nu pot sa va spun cand a inceput pregatirea.”

Colonelul Iurie Domenic ne-a informat ca pustile si sabiile pentru dotarea formatiunii vor fi puse la dispozitie de gazdele paradei, din motive impuse de legile vamale: „Delegatia armatei va fi cazata in una din unitatile militare din oraselele apropiate, iar cheltuielile de cazare, alimentare si asigurare medicala vor fi suportate de partea rusa. Repetitie generala este planificata pe 6 mai. Parada va incepe cu defilarea cursantilor scolilor militare din Federatia Rusa, in uniforme din perioada din cel de-al doilea razboi mondial. Indata dupa ei vor defila militari din statele membre CSI, urmati de polonezi, francezi, englezi si americani.”

Potrivit colonelului Domenic, la Moscova, fiecare delegatie nationala va propune 7 militari ce urmeaza a fi decorati de Ministerul rus al apararii.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG