Linkuri accesibilitate

Bonitatea Greciei redusă de agenția S&P la categoria junk


Sediul Băncii Naționale a Greciei
Sediul Băncii Naționale a Greciei

Tulburări la bursele din Europa, Asia și America de Nord - depreciere a monedei euro în raport cu dolarul american

Grecia a suferit o nouă lovitură marţi, când o agenţie de raiting i-a degradat capacitatea de plată până la categoria "junk", gunoi, însemnînd că Grecia ar putea da faliment în faţa imensei datorii externe de aproximativ 300 de miliarde de euro.

Analilştii cred că estimarea agenţiei Standard and Poor este un semn al ieşirii de sub control a crizei greceşti, de natură să afecteze nu doar zona euro, ci şi economia mondială per ansamblu. Dar criticii atenţionează că agenţiile de raiting nu au avut întotdeauna dreptate, mai ales atunci când dădeau note foarte bune finanţelor americane, aflate în pragul colapsului.

Totuşi, bursele din Europa, Asia şi America de Nord au reacţionat imediat la anunţul de ieri. Bursa de la New-York a avut cea mai proastă zi în aproape trei luni. Cele europene au rămas astăzi la un nivel redus după căderea de ieri. Euro a suferit ieri cea mai puternică depreciere într-o singură zi faţă de dolar din ultimul an.

Estimarea Standard and Poor nu s-a limitat la Grecia. Agenţia a micşorat cu 2 puncte şi ratingul Portugaliei, o altă ţară din zona euro. Acest lucru a întărit percepţia că noua criză se poate răspândi în alte ţări slabe din cele 16 care au adoptat moneda europeană unică. Irlanda, Spania şi Italia sunt alte potenţiale ţări cu probleme.

Starea de spirit n-a fost îmbunătăţită deloc de prognoza economistului şef al Deutsche Bank. Thomas Mayer a declarat agenţiei Reuter că Grecia ar fi nimerit într-o “spirală a morţii” din cauza insolvabilităţii guvernului.

Ministrul grec al Finanţelor George Papaconstantinou a respins energic prognozele pesimiste, despre care a spus că nu i-au în calcul împrumutul salvator de zeci de miliarde de euro promis de Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional. Papaconstantinou a spus că deprecierea rating-ului Greciei nu reflectă starea reală a economiei ţării, a situaţiei fiscale sau a negocierilor în curs cu Uniunea Europeană şi FMI pe tema creditului, care se pot încheia cu succes în zilele următoare”.

Preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy a declarat marţi aflîndu-se la Tokyo că va convoca pentru 10 mai un summit de urgenţă al liderilor europeni din zona euro. Van Rompuy a precizat cu calm că negocierile cu Grecia decurg normal şi nu se ia în discuţie restructurarea datoriilor greceşti”. Ceea ce ar însemna că ţara, în viziunea celorlalţi lideri din zona euro, rămâne capabilă să-şi plătească datoriile.

Împrumutul salvator de 45 de miliarde de euro pentru Grecia ar putea fi anunţat la şedinţa de pe 10 mai, care va avea loc la o zi după alegerile regionale din Germania. Germania este ţara care va trebui să contribuie cel mai mult la împrumutul pentru Grecia, iar alegătorii germani nu sunt încântaţi de această perspectivă. Ei ar putea penaliza formaţiunea de centru-dreapta a cancelarei Angela Merkel. Aşa încât ea insistă ca, înainte de a primi vreun ban, Atena trebuie să prezinte un plan multianual de austeritate bugetară, care să explice cum are de gând Grecia să-şi respecte angajamentele financiare pe viitor.

Drumul Greciei, chiar dacă evită incapacitatea de plată acum, va fi oricum dificil. În următorii cinci ani, a spus agenției Reuters analistul grec Vassilis Valastarakis, ”vom trebui să răscumpărăm obligaţii de peste 150 de miliarde de euro plus dobânda de 90 de miliarde. Bursele cunosc situaţia şi nu-i de mirare că raitingul Greciei a ajuns la gunoi”.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG