Linkuri accesibilitate

Creșterea consumului: indiciu al reanimării economiei moldovene?


Valeriu Lazăr
Valeriu Lazăr

Ministrul Economiei Valeriu Lazăr: ”Noi ne propunem un model de creştere economică bazat pe consum, dar acoperit din oferta internă”

Consumul a crescut în Moldova cu peste 6 la suta în primul trimestru al anului, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Autorităţile spun că este un semn de reanimare a economiei moldovene bazată mai ales pe consum. Dar este într-adevăr aşa? Moldovenii au cheltuit mai mult pentru mărfuri şi servicii pentru că au crescut şi preţurile cu 5,5 la sută. Şi este oare bine când consumul este motorul economiei, mai ales că mare parte a consumului se bazează pe mărfuri de import, plătite cu bani tot de import, trimişi acasă de cei care lucrează în străinătate?

Creşterea consumului, potrivit experţilor, este un semnal bun pentru orice economie. Acest lucru ar putea însemna că oamenii sînt dispuşi să cheltuiască cît mai mulţi bani, iar producătorii la rîndul lor vor fi motivati să producă mai mult urmind să angajeze mai mulţi salariati.

Iată cum explică această creştere Valeriu Prohniţchi de la Expert-Grup: Într-un fel oamenii au simţit trecerea şocului respectiv, şocul financiar, şi doresc să revină la nivele normale de consum.

L-am întrebat pe Valeriu Prohniţchi dacă putem spune cu certitudine că economia Moldovei se înviorează judecind după cresterea consumului.

Valeriu Prohniţchi: Nu, ăsta-i un semnal pozitiv de care în primul rînd ar trebui să se bucure producătorii locali şi importatorii. Economia în ansamblu îşi va reveni atunci cînd cel puţin trei, două trimestre la rînd vom vedea o creştere reală a Produsului Intern Brut.

În acelaşi timp, datele BNM arată că sumele trimise acasă prin sistemul bancar de către moldovenii din străinătate au crescut şi ele, ajungînd în februarie la nivelul aceleaşi luni a anului trecut. Cu toate acestea ele rămîn cu aproape 30 la sută mai mici decît pînă la începutul crizei economice şi financiare globale.

Experţii sînt de părerea că marea parte a remitenţelor susţin consumul şi nu sînt destinate investiţiilor, chiar daca toata lumea regreta acest lucru. În ce măsură consumul alimentat din remitenţe şi importuri poate sta la baza unei economii sănătoase? Aceasta întrebare i-am adresat-o ministrului economiei Valeriu Lazăr, care a declarat în repetate rînduri că Moldova are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, bazat pe investiţii şi producţia internă.

Valeriu Lazăr: “Orice creştere economica se bazează pe consum. Altceva e din ce e asigurat acest consum. Ori consumul e asigurat exclusiv din remitenţe ca sursă de acoperire, ca capacitate de cumpărare, iar ca produs e asigurat cu produsul de import, ăsta e un model. Noi ne propunem să avem un model de creştere economică realmente bazat pe consum, dar care e acoperit din oferta internă, ceea ce presupune investiţii, locuri de muncă, salarii etc. Iată despre asta vorbim noi. Nu există creştere economic fără consum. Asta e posibil doar printr-un mediu de afaceri foarte bun, doar prin infrastructuri foarte bune, ceea ce înseamnă să atragem investiţiile şi să începem să producem mai mult decît producem”.

Atragerea investiţiilor pe care mizează ministrul economiei pentru a mări producţia internă şi a micşora importurile este un deziderat mai greu de realizat, constata comunitatea experţilor independenti. La parerea lor, atit băncile care ar trebui să finanţeze investiţiile, cit şi investitorii sînt în continuare precauţi în parte din cauză că nu simt o îmbunătăţire reală a mediului de afaceri. În plus, experţii consideră că acest model nou propus de ministerul economiei va întîrzia să aducă schimbarea pentru că atît producătorii, cît şi consumatorii îşi schimbă greu comportamentul. Ceea ce ar trebui întîi de toate să facă ministerul, după părerea experţilor, e să găsească formule eficiente de motivare a producătorilor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG