Linkuri accesibilitate

PLDM renunță la taxa pe publicitate aplicată pe piața media


Veaceslav Negruță

Ministrul de finanțe Veaceslav Negrută: ”Există dovezi clare că acest impozit a înrăutățit situația instituțiilor media”

Partidul Liberal Democrat a propus astazi sa se anuleze taxa de 5 la suta platita de mass-media pentru difuzarea publicitatii. O taxa pe care tot guvernul condus de liberali democrati a introdus-o la sfarsitul anului trecut. Renuntarea la taxa ar fi o stire buna pentru efervescenta piatei media din Moldova. Urmaresc liberal-democratii cumva si scopul sa-si apropie presa in anticiparea noii campanii electorale?

Liderul grupului parlamentar al PLDM Mihai Godea a recunoscut astazi ca introducerea taxei a fost o greseala, comisa, spune Godea, din cauza grabei cu care a fost nevoit guvernul sa adopte legea bugetului anul trecut.

Ministrul finantelor Veaceslav Negruta, avansat de liberal-democrati, ne-a spus ca va sprijini initiativa de anulare a taxei, intrucit exista dovezi clare ca acest impozit a inrautatit situatia institutiilor media, fara sa fi adus beneficii importante bugetelor locale.

Veaceslav Negruta: „Volumul publicitatii plasate este in descrestere, prin urmare, ca si solutie de impulsionare, ar putea fi anulata. 25 mln. cit era prevazut de incasat din aceasta taxa nu este atit de mult si s-ar gasi alte surse pentru a acoperi aceasta suma.”

Cum a afectat taxa de 5 la suta piata media? Directorul Asociatiei presei Electronice, Petru Macovei spune ca au avut de suferit in primul rand institutiile pe care el le numeste “oneste”.

Petru Macovei
Petru Macovei: “Pentru ca publicatiile care primesc bani de la partide, lor le este absolut indiferent daca platesc taxa sau nu, dar cele care traiesc din banii cistigati onest, din publicitate, au fost lovite cu adevarat. In general, aceasta taxa este un anacronism, pentru ca n-au cum plati publicatiile bani in bugete din care nu consuma nimic”.

Asociatia Presei Independente avea de gind sa organizeze la 3 mai, de ziua libertatii presi, un mars de protest tocmai impotriva taxei buclucase. Petru Macovei ne-a spus astazi ca organizatia va renunta, probabil, la actiune, dar va insista in continuare ca autoritatile sa gaseasca un mecanism transparent de subventionare a presei, pentru a o scoate de sub influenta factorului politc si a se asigura conditii egale pentru toti.

Potrivit datelor Asociatiei agentiilor de publicitate din Republica Moldova, criza economica a afectat grav institutiile media, volumul publicitatii consumate de acestea inregistrind in anul trecut o cadere de la 21 mln. in 2008 la 13 mln. euro. Singurul domeniu in care volumul publicitatii da semne de crestere ar fi internetul, conform prognozelor asociatiei, in restul mediilor situatia continuand sa se agraveze.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG