Linkuri accesibilitate

Raportul Freedom House privind libertatea presei în lume


Indexul libertății presei 2010

Moldova înregistrează o uşoară îmbunătăţire a rezultatului în puncte (65 în 2009) datorită unei reduceri a cenzurii şi controlului asupra informaţiilor.


În toată lumea, libertatea presei a fost restrînsă, limitată în 2009, din motive politice, evident, dar şi din motive economice, dictate de criza financiară globală, se arată în raportul Freedom House. Regrese se întregistrează în zone, să le spunem „tradiţionale”, cum ar fi fostul spaţiu sovietic (mai puţin ţările baltice) dar şi în Europa de vest sau America.

Cele mai importante regrese, se arată în studiul de deschidere al raportului, s-au înregristrat Africa de sud, Iran, Mexic. Freedom House publică de 39 de ani Indexul asupra libertăţii presei în lume, şi până în anul 2000, tendinţa a fost mereu pozitivă – imediat după căderea comunismului, se mai arată în raportul Freedom House, s-a putut vorbi chiar de o explozie a presei libere. În ultimii 10 ani însă, starea libertăţii presei a stagnat, chiar a înregistrat un regres.

În 2009 Freedom House a analizat situaţia din 196 de ţări şi teritorii: 35 la sută au o presă liberă, 33 la sută au o presă semi-liberă şi 32 la sută nu se bucură de o presă liberă. Ceea ce înseamnă că numai 16 la sută din populaţia globului se bucură de libertatea presei.

În Europa centrală şi de est, 8 ţări sunt considerate că au o presă liberă, 11 au o presă parţial liberă şi 10 nu se bucură de o presă liberă. În această ultimă categorie rămâne şi Moldova, care inregistrează însă o uşoară îmbunătăţire a rezultatului în puncte (de la 67 în 2008 la 65 în 2009) datorită unei reduceri a cenzurii şi controlului asupra informaţiilor. În continuare Moldova rămâne lingă Irak, urcând însă pe locul 144 fată de 147 cu un an în urmă.

Dacă ne uităm la ţările vecine, Ucraina este considerată o ţară cu presă parţial liberă, fiind situată pe locul 108. România este tot parţial liberă, dar pe locul 88. Rusia, vecin mai îndepărtat dar puterea dominantă în fostul spaţiu sovietic, rămîne deasemeni în categoria neliberă, pe locul 175.

Freedome House remarcă diferenta netă, care se cristalizează de ani de zile, între ţările Central europene, plus ţările baltice care toate au reuşit să aibă o presă cu adevărat liberă. În schimb, 10 din cele 12 foste republici sovietice (excepţie fac balticii) nu au încă o presă liberă, apreciază Freedom House.

Indexul 2010 se bazează, evident, pe situaţia din 2009. Sunt analizate presa scrisă, audiovizualul si internetul după trei criterii: juridic, politic şi economic.
XS
SM
MD
LG