Linkuri accesibilitate

Retrogradarea ratingului Greciei de către Standard&Poors' duce la devalorizarea monedei euro față de dolar


După ce agenţia de rating Standard and Poors a retrogradat la cel mai jos nivel calitatea datoriei externe a Greciei, implicit capacitatea statului de a face fata acestei datorii, moneda euro a cazut din nou în fata dolarului, la sub 1,32 – cel mai jos nivel din ultimul an. Bursele în lumea întreaga au inregistrat pierderi, iar bursa de la Atena a interzis speculaţiile de scurtă durată. Capacitatea Portugaliei de a-şi achita datoria externă a fost deasemeni revizuită în jos de Standard and Poors.

O criza care nu trebuie lăsată să pună sub semnul întrebării credibilitatea zonei euro, a declarat preşedintele FMI, Strauss-Kahn. Strauss-Kahn s-a aflat la Berlin, unde s-a întâlnit cu ministrul german de finante Wolfgang Schaeuble şi cu preşedintele Băncii Centrale Europene.

Greciei i s-a promis un sprijin financiar de peste 40 de miliarde de euro din partea Uniunii Europene şi a Fondului Monetar International, dar Germania continuă să pună condiţii foarte stricte guvernului de la Atena. Germania ar trebui să contribuie cu peste 8 miliarde de euro la fondul de sprijin pentru Grecia.

Între timp, Comisia Europeana a cerut agentiilor de rating sa evalueze "in mod responsabil" riscurile prezentate de Grecia şi să ţină cont de ajutorul pregătit de Uniuna Europeană şi FMI.
XS
SM
MD
LG