Linkuri accesibilitate

Siria acuzată de americani și israelieni de destabilizarea situației în Orientul Mijlociu


Robert Gates cu Ehud Barak la Pentagon

Robert Gates a acuzat Iranul și Siria că înarmează gruparea militantă islamica Hezbollah, cu rachete de lupta si proiectile sofisticate și că arsenalul Hezbollah subminează stabilitatea în regiune.


La Washington, s-au auzit noi acuzații indreptate impotriva regimurilor din Iran si Siria. Despre ce este vorba ne va spune in continuare corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela
.

Ministrul american al apararii, Robert Gates a acuzat Iranul si Siria ca inarmeaza gruparea militanta islamica Hezbollah, cu rachete de lupta si proiectile, din ce in ce mai sofisticate, adaugind ca arsenalul Hezbollah submineaza stabilitatea in regiune. Gates a formulat aceste alegatii la o conferinta de presa cu omologul sau israelian, Ehud Barak. Ministrul american a spus ca s-a ajuns in situatia in care Hezbollah are acum mai multe rachete si proiectile decit majoritatea statelor din lume.

Robert Gates nu a declarat daca Siria inarmeaza miscarea militanta cu rachete Scud, asa cum sustine Israelul. Ehud Barak a exprimat ingrijorarea tarii sale in legatura cu sprijinul acordat de Siria miscarii Hezbollah, dar nu a repetat acuzații ca sirienii furnizeaza rachete Scud militiilor siite libaneze. Damascul respinge cu hotarire aceste alegatii. Barak a spus doar ca Siria inarmeaza Hezbollah cu sisteme de arme care pot sa perturbeze precarul echilibru de putere din Liban. Ministrul israelian a adaugat, „Noi nu intentionam sa provocam vreo ciocnire majora in Liban sau cu Siria”.

Saptamina trecuta, diplomatul sirian cu functia cea mai inalta acreditat la Washington a fost chemat la Departamentul de Stat in legatura cu ceea ce diplomatia americana considera comportamentul provocator al Damascului in regiune si sprijinul acordat miscarii Hezbollah. Ministrul de externe sirian a spus ca e regretabil ca Statele Unite si-au insusit pozitia israeliana, in aceasta chestiune. Acuzatiile la adresa regimului de la Damasc survin intr-un moment in care administratia Obama incerca o apropiere de Siria, tara in care de curind a fost numit, dupa ani de absenta, un ambasador american. Dar in Congres, unde ambasadorul va trebui confirmat, acuzațiile cu privire la raporturile dintre Siria si Hezbollah tind sa deraieze intentiile Casei Albe. Ministrii apararii din Israel si Statele Unite s-au pronuntat pentru inasprirea sanctiunilor impuse Iranului. Barak a spus ca Israelul doreste sanctiuni limitate in timp, a caror eficacitate sa fie masurata dupa un interval.
XS
SM
MD
LG