Linkuri accesibilitate

Vlad Filat: „Colegi din Alianţă dau senzaţia că luptă cu propriul guvern”


Premierul Vlad Filat
Premierul Vlad Filat

Petru Bogatu: „De data aceasta Alianţa a căzut într-o capcană. Noi accidente de acest gen pot provoca rupturi.”

Premierul Vlad Filat a declarat că Alianţa pentru Integrarea Europeană rămâne unită, în ciuda divergenţelor apărute în sânul ei. Într-o declaraţie de presă făcută astăzi, Filat i-a reproşat, fără a-l numi, preşedintelui interimar Mihai Ghimpu că a politizat excesiv subiectul participării Moldovei la parada militară de pe 9 mai la Moscova. Un reproş lansat în vreme ce Mihai Ghimpu nu se află acasă.

Premierul Filat în ipostaza-i de lider al PLDM i-a anunţat pe colegii liberali din arcul de guvernămînt că nu se mai simte obligat să se abţină de la comentarii publice pe subiecte divergente odată ce regula casei nu este respectată de toată lumea. Ca să-probeze fermitatea, Vlad Filat a lansat cîteva apropouri deloc măgulitoare la adresa unor parteneri anume.

Vlad Filat: „Constat că în ultima perioadă sînt colegi din Alianţă care au abandonat lupta cu comuniştii şi dau senzaţia că luptă cu propriul guvern”.

În alte condiţii constatarea ar fi fost însoţită probabil cel puţin de nişte regrete. Astăzi însă liderul PLDM a fost necruţător ca şi dascălul din amintirile lui Creangă. Vlad Filat. „Nu-mi doresc ca Alianţa pentru Integrare Europeană” să aibă soarta Alianţei pentru Democraţie şi Reforme din anii 1998-2001. Nu doresc să se repete calvarul prin care am trecut cu toţii după anul 2001. Iar pentru ca acest lucru să nu se mai întîmple trebuie să ne auzim şi să ne respectăm unii pe alţii”.

L-am întrebat pe analistul Petru Bogatu cum tălmăceşte apropourile lui Vladimir Filat şi la ce evoluţii ne putem aştepta.

Petru Bogatu: „Afirmaţiile făcute azi de Filat nu cred că pot să uimească pe cineva, pentru că sînt făcute într-o notă obişnuită. Sînt împunsături reciproce care au mai fost pînă acum între cei doi şi chiar între ceilalţi lideri ai Alianţei. Probabil că lucrurile totuşi degenerează. A fost, evident, o enervare latentă. Din punctul meu de vedere situaţia în Alianţă azi este mai proastă ca oricînd. Probabil Filat nu are dreptate, cum nu a avut de altfel dreptate nici Ghimpu”.

Europa liberă: „Ambii lideri sau toţi patru spun că Alianţa este bine-merci dar în realitate este la … camera de reanimare”.

Petru Bogatu
Petru Bogatu: „Nu ştiu dacă este la camera de reanimare pentru că nu văd cine poate să o interneze. Părerea mea este totuşi că Alianţa va încerca pe propria răspundere să mai reziste, deşi este limpede faptul că liderii celor patru partide aprope că nu se mai tolerează unul pe altul. Mă refer şi la declaraţia făcută azi de Dumitru Diacov. Şi acest scandal în jurul Paradei în mare parte este rezultatul lipsei de comunicare. Se putea găsi o cale de mijloc, rezonabilă care ar fi permis ca şi lupul să fie sătul şi oile întregi. Cred că pînă la urmă Alianţa îşi va continua drumul şchiopătînd rău de tot. Pentru că mai rămîne încă interesul de a fi la guvernare. Dar calitatea actului guvernării care şi pînă acum a ridicat mai multe semne de întrebare sigur că se va deteriora. De data aceasta Alianţa a căzut totuşi într-o capcană. Acum una peste alta vine şi eşecul cu Muruianu. Deci, intrăm în vară în condiţii foarte dificile cu un rezultat destul de previzibil. Noi accidente de acest gen pot provoca şi de acum încolo surprize penibile şi poate, nu-i exclus, rupturi”.
Previous Next

XS
SM
MD
LG