Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu și Traian Băsescu - o declarație privind parteneriatul strategic


Președinții Traian Băsescu și Mihai Ghimpu

Acord de colaborare cu speakerul moldovean prin care se înființează o comisie comună pentru susținerea parcursului european al Chișinăului


Vizita delegatiei moldovene in Romania s-a desfasurat pe trei planuri: strategic, diplomatic si practic.
Planul strategic. Astfel presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a convenit cu omologul sau roman Traian Basescu sa puna la punct un acord privind protectia informatiilor clasificate in domeniul Apararaii. Acest acord ar presupune un schimb de informatii strategice intre cele doua state, iar Traian Basescu i-a asigurat pe liderii moldoveni ca Romania are ce sa le ofere in acest cadru. Acordul privind informatiile clasificate ar putea fi primul pas concret catre punerea in practica a parteneriatul strategic semnat de cei doi sefi de stat sub forma unei declaratii comune.

Presedintele roman a explicat ca aceasta Declaratie comuna este un angajament cu privire la directia viitoare in care vor evolua cele doua state, subliniind ca este un document „extrem de puternic”. „Este expresia moderna a vechilor tratate politice” a spus Traian Basescu, sugerind ca nu mai poate fi vorba despre un tratat bilateral traditional, de tipul celor semnate de Romania cu restul vecinilor sai. Presedintele Basescu a comentat zimbind satisfacut ca „declaratia are o singura problema” fiindca e semnata in doua exemplare „ambele in limba romana”.

Din punct de vedere diplomatic, partea moldoveana pleaca acasa cu o serie de promisiuni, unele mai usor de rezolvat, altele mai complicate, din perspectiva Romaniei de stat Schengen, care trebuie sa asigure granita de Est a Uniunii Europene. Traian Basescu a promis de pilda scaderea cuantumului de 500 de euro, pe care moldovenii trebuie sa demonstreze ca ii au, daca vor sa calatoreasca in Romania. De asemenea, la propunerea presedintelui Ghimpu, omologul sau roman a spus ca autoritatile de la Bucuresti vor analiza posibilitatea de a acorda vize cu valabilitate de pina la cinci ani.

Mihai Ghimpu a mai vorbit in contextul colaborarii dintre cele doua tari despre utilitatea deschiderii si altor birouri ale Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, mai cu seama ca ritmul acestor institutii nu este deloc alert. Mihai Ghimpu a condamnat in plenul parlamentului de la Bucuresti actiunile antiromanesti ale fostei guvernari, afirmind, ca 'timpul comunistilor a trecut si va ramine in istorie ca o pata neagra'. Presedintele moldovean a cerut apoi sprijin Romaniei pentru problema conflictului transnistrean si punerea in functiune a formatului 5 +2, insinuind ca de 20 de ani negocierile ar fi folositoare doar separatistilor.

Din punct de vedere practic, seful statului moldovean ar mai vrea reconstructia si celorlalte poduri de peste Prut, dar in acelasi timp a multumit pentru cei 100 de milioane de euro pe care Romania ii va investi esalonat in infrastructura Republicii Moldova si in refacerea scolilor.

Ministrii educatiei din cele doua tari au semnat un protocol de colaborare pentru anul de invatamint 2010-2011, in baza caruia numarul de burse acordate tinerilor din Republica Moldova a fost ridicat de la 2.150 la 5.000, in invatamintul superior si gimnazial. Mihai Ghimpu a declarat ca si Republica Moldova vrea sa asigure in viitor burse in Romania, in vreme ce Traian Basescu s-a aratat mihnit de faptul ca diplomele universitare din Romania nu sint recunoscute dincolo de Prut.

Tot astazi liderii Camerei Deputatilor si Senatului au incheiat un acord de colaborare cu presedintele Moldovei prin care se înfiinteaza o comisie comuna pentru sustinerea parcursului european al Chisinaului.
XS
SM
MD
LG