Linkuri accesibilitate

Urmele degringoladei nouăzeciste


Ce a mai rămas din fost librărie de la Tătărăuca Veche
Ce a mai rămas din fost librărie de la Tătărăuca Veche

Destinul tragic al librăriei din Tătărăuca Veche. Degringolada tranziţiei a distrus zeci şi sute de „Luminiţe” similare în satele Moldovei.


În centrul satului Tătărăuca Veche din raionul Soroca, alături de biserica şi alimentara vizitate de toată lumea, se află o dărîmătură, nişte ziduri în ruină, în perimetrul cărora zac gunoaie. E ceea ce a rămas din librăria distrusă în zorii tranziţiei.

În aparenţă, nimic deosebit în destinul tragic al librăriei din Tătărăuca Veche. Degringolada tranziţiei a distrus zeci şi sute de „Luminiţe” similare în satele Moldovei. Şi totuşi cazul librăriei din Tătărăuca Veche e unul special. De ce? Păi, din simplul motiv că, spre deosebire de alte sate, aici în locul librăriei dărîmate nu a mai apărut nimic, nici măcar barul proverbial care substituia pretutindeni magazinele de cărţi. Adică, în Tătărăuca Veche „Luminiţa” a fost pur şi simplu dărîmată. E posibil ca iniţial cineva să fi vrut să facă în locul ei un bar sau un depozit şi să se fi răgîndit mai tîrziu. Dar şi mai plauzibilă mi se pare versiunea că librăria a fost demolată doar pentru că devenise inutilă. Oricum, nimeni nu ar mai fi cumpărat din ea cărţi. De ce însă nu a fost demolată pînă la capăt şi de ce au fost lăsate zidurile slute nu pot să înţeleg.

Şi iată fosta librărie stă în chip de dărîmătură garnisită cu gunoaie două decenii în centrul satului. Şi nimeni nu e deranjat de această urmă a harababurii din zorii tranziţiei. Nimeni nu o mai observă, probabil.

Lenin la Tătărăuca Veche
În schimb, monumentul lui Lenin din acelaşi sat a supravieţuit. Mai mult, Vladimir Ilici are mulţi fani printre săteni. Aceştia îi aduc mereu flori la 22 aprilie. Şi mă gîndesc că, la rigoare, se poate întrezări o contradicţie flagrantă între distrugerea librăriei şi protejarea monumentului lui Lenin. Păi, nu Lenin era acela care ne îndemna să învăţăm, să învăţăm şi iar să învăţăm? Şi nu oare în librărie se află cărţile cu care putem învăţa?
XS
SM
MD
LG