Linkuri accesibilitate

De la pașaportul biometric la televiziunea digitală


Alexandru Oleinic
Alexandru Oleinic

Al. Oleinic: Sarcina urmatoare este extinderea accesului la internet la bandă larga, instituționalizarea și dezvoltarea guvernării electronice.


Incepand cu 1 ianuarie 2011, cand Republica Moldova va trece definitiv la sistemul de pasapoarte cu date biometrice, Ministerul Tehnologiilor Informationale nu va mai elibera obisnuitele pasapoarte albastre. Trecerea la pasapoartele biometrice, nu va anula insa valabilitatea celor de azi. Actul de identitate biometric este cel mai protejat document pentru trecerea frontierelor, acceptat si recunoscut de catre UE in procesul de migratie. In cazul in care este pierdut sau furat, pasaportul nu poate fi folosit de catre o alta persoana. Mai multe vom afla de la invitatul emisiunii de azi ministrul Alexandru Oleinic.

Europa Liberă: Se zice ca trecerea la sistemul de pasapoarte cu date biometrice reprezintă una din conditiile UE pentru obtinerea regimului de libera circulatie in acest spaţiu european. Pregatirile, din cate cunoastem, sunt in toi. Ce aveti, ce va lipseste, care sunt costurile onorarii acestei cerinte europene?

Alexandru Oleinic
: Într-adevăr, după adoptarea hotararii guvernului, incepand cu 1 ianuarie 2011, va fi implimentată tehnologia de eliberare a pasapoartelor biometrice, care este o conditie a comunitatii europene, ce tine de libera circulatie a cetatenilor Republicii Moldova in tarile din spatiul Schengen.

Vreau sa aduc la cunoştinţă că, paşapoartele care au fost eliberate pana acum de Centrul de Resurse Informationale „Registru” cu date biometrice, vor fi valabile, si ele corespund tuturor cerinţelor comunităţii, asta prima. A doua, pasapoartele care vor fi elibertate incepand cu 1 ianuarie vor fi necesare numai pentru a circula in țările comunităţii UE, de aceea pasapoartele non-biometrice care au fost eliberate pana acum, si vor fi eliberate pe parcursul anului 2010, si in continuare, vor fi valabile pana la expirarea termenului de valabilitate, şi cu pasaportul non-biometric, cetatenii Republicii Moldova vor putea merge in ţările CSI.

Europa Liberă: Dar Moldova este gata sa produca astfel de pasapoarte noi biometrice, să le gestionaţi eficient?


Alexandru Oleinic: Procesul de pregatire pentru producerea unor astfel de paşapoarte a decurs un timp mai lung. Aceasta etapa a inceput inca in anul 2009. Un grup de experti din comunitatea europeană a facut o analiza ampla a pregatirii tehnice pe care o au oficiile pentru documentarea populatiei din ţară. Şi comunitatea europeană a ajutat cu 2 milioane de euro Republica Moldova, pentru a selecta şi a procura echipamentul necesar pentru ca sa fie dotate toate oficiile de documentare a populaţei, ambasadele şi consulatele Republicii Moldova, care sunt in strainatate, iar la punctele de frontieră sa poata fi controlate.

Europa Liberă: Se ştie care va fi preţul unui astfel de act de identitate?


Alexandru Oleinic: Calculele pentru un paşaport biometric vor fi finalizate in luna septembrie, pentru ca in iunie-iulie va fi petrecut de catre UE licitatia de procurare a utilajului. Dupa asta se va stabili preţul final pentru paşaportul biometric. Vreau sa aduc la cunostinta pentru cetatenii nostri ca guvernul face tot posibilul ca pretul pasapoartelor biometrice, serviciul Standard, sa coste mai putin chiar decat pretul de cost. Preţul pasaportului biometric nu va fi cu mult mai mare decat pretul pasaportului non-biometric.

Europa Liberă: Ministerul elibereaza de ceva timp paşapoarte biometrice pentru persoanele interesate sa detina un asemenea document. Actualmente care ar fi costul pentru un asemenea pasaport?


Alexandru Oleinic: Acum se eliberează paşapoarte biometrice costul cărora este 1230 de lei. Dar paşapoartele biometrice acum nu sunt obligatorii, iata de ce este un serviciu mai dificil şi mai costisitor, pentru ca ele se produc in baza paşaportului non-biometric, cu introducerea unui cip şi cipul se introduce aici la intreprindere. Dupa ce se va organiza licitatia, pasapoartele se vor face după standardele europene, de aceea nu vor fi necesare cheltuieli adaugatoare aici in ţară. Noi vom facem tot posibilul ca cetăţeanul Republicii Moldova să nu simtă financiar trecerea aceasta, de la paşapoarte non-biometrice la cele biometrice.

Europa Liberă: Pe ce perioada vor fi valabile aceste pasapoarte biometrice?


Alexandru Oleinic: Vor fi valabile pe o perioada de 7 ani, aceasta este condiţia tot a comunităţii europene. Termenele in ţările comunităţii sunt de la 5 la 7 ani, noi am luat termenul maxim de 7 ani de zile.

Europa Liberă: Si pentru copii vor fi eliberate asemenea paşapoarte?

Alexandru Oleinic: Copiilor de pana la 12 ani vor fi eliberate numai la solicitarea părinţilor. S-au facut teste in mai multe ţări, pana la 12 ani copiii isi schimba si culoarea ochilor si amprentele digitale si fotografia electronică, de aceea s-a primit asa o decizie, ca pentru copii pasapoartele să fie eliberate pe la 12 ani, obligatoriu.

Europa Liberă: Dar persoanele din stanga Nistrului, care au cetăţenia Republicii Moldova, vor beneficia si acei oameni de aceste acte in aceleasi conditii?

Alexandru Oleinic: Da, pentru pasapoartele biometrice toti vor fi egali. Se cunoaste ca pentru cetatenii din stanga Nistrului noi am eliberat pasapoarte gratis, aceasta s-a facut pe parcursul ultimilor 5 ani de zile. Desigur ca acum, cu pasapoartele biometrice, cetatenii din partea stanga a Nistrului vor fi in conditii egale cu cei din dreapta Nistrului.

Europa Liberă: Recent s-a strecurat o informatie precum ca vor fi majorate preţurile la abonamentul pentru Moldtelecom. Ati facut calcule, cand se va incepe aceasta majorare de tarife?


Alexandru Oleinic
: In toate serviciile prestate de intreprinderile subordonate Ministerului Tehnologiilor Informationale si Comunicatiilor sunt un sir de inlesniri foarte serioase pentru unele categorii de cetateni. De exemplu Întreprinderea de Stat „Registru” acorda inlesniri la 16 categorii de cetăţeni. Tot aşa şi Moldtelecom. Acum se face o analiza ampla la toate serviciile şi costurile care sunt prestate de intreprinderea Moldtelecom, si intr-adevar, sunt tendinţe ca unele servicii sa fie aduse la concordanţă cu cheltuielile care sunt. Dar eu vreau sa va asigur din start ca nu vor fi afectate paturile social-vulnerabile din ţară. Aici este o abordare foarte separata faţă de cetăţenii noştri care intr-adevar nu-si pot asigura veniturile.

Europa Liberă: Aceste scumpiri in lanţ ii cam deceptionează pe oameni, pentru ca, stiti prea bine, salariile deocamdata nu pot acoperi toate cheltuielile. Ce argumente aveti in favoarea majorarii tarifelor la convorbirile nationale?

Alexandru Oleinic: Sigur ca asta este clar, dar eu vreau sa va spun ca tehnologiile informationale si comunicatiile se dezvolta foarte serios. Intreprinderea Moldtelecom necesita investiţii ca sa se poată menţine pe piaţă cu serviciile pe care le acorda pentru cetăţeni. De aceea noi facem analize serioase la toate categoriile consumatorilor societăţii pe actiuni Moldtelecom. Mai repet, ceea ce tine de paturile social-vulnerabile noi vom asigura ca accesul sa fie cat mai liber. Dar, intr-adevar, sunt categorii de cetateni care pot sa-si permita sa platească serviciile dupa costul si cerinţele pieţei de astăzi. Şi aici va fi efectuala diviziarea concretă.

Europa Liberă: Ştiu ca urma sa definitivaţi strategia tehnologiilor informationale si comunicatiilor, urmand ca acest sector să fie transformat intr-un sector economic bine consolidat, eficient şi competitiv. Ati reusit?

Alexandru Oleinic: Pentru 2010 ministerul isi propune o serie de prioritati care vor contribui la dezvoltarea economica a societăţii. Şi anume, stabilizarea politicilor sectoriale, liberalizarea pieţei. Prima data in Republica Moldova au aparut 2 operatori care au interconectare internatională şi noi am depăşit problema aceasta foarte serios. Sarcina urmatoare este extinderea accesului la internet la bandă larga, institutionalizarea si centralizarea, şi, cel mai important, dezvoltarea guvernarii electronice, pregatirea la trecerea definitivă la televiziunea digitală, toate acestea fac parte din strategia sectorului.

Europa Liberă: Cetăţeanul si mediul de afaceri ar putea sa beneficieze de costuri mai mici pentru informatii si servicii, care vor deveni, inteleg de la dvs. mai accesibile, mai integrate şi orientate spre clienţi?

Alexandru Oleinic: Sarcina guvernului si a ministerului este in primul rand aceasta: ca sectorul sa fie in serviciul cetateanului, si nu invers, cum a fost pana acum. Noi intr-adevar, analizam toate serviciile care sunt in tot domeniu, micşoram preturile şi ştiţi cate lucruri s-au facut pana acuma cu preturile la serviciile standarde, care au fost miscorate. In timpul apropiat va fi micsorat si pretul la pasaportul non-biometric şi la buletinul de indentitate. Intr-adevar, se face tot posibilul ca serviciile sa fie cat mai accesibile.

Europa Liberă: Multumim pentru bunavointa de a raspunde la intrebarile Europei Libere. Invitatul emisiunii matinale a fost Alexandru Oleinic, ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor.
XS
SM
MD
LG