Linkuri accesibilitate

Primăria Chișinău speră ca demonstrația LGBT să fie interzisă de Curtea de Apel


PRO FAMILIA - una din organizațiile care au anunțat că vor protesta în cazul unei demonstrații LGBT

In cateva zile Curtea de Apel va decide daca permite sau nu comunitatii LGBT, care apara drepturile minoritatii sexuale din Moldova, sa faca un miting de protest in Piata Marii Adunari Nationale. Intre timp, alte organizatii au anuntat proteste impotriva protestul comunitatii LGBT.

Reprezentanta centrului de informatii GenderDocM, Angelica Frolov a venit sa dezminta modul in care urmeaza sa fie desfasurat mitingul: „Vreau sa va anunt, noi nu planificam o parada, de care isi inchipuie majoritatea, ca paradele tolerantei din Europa, noi planificam o actiune publica pasnica. Oamenii vor veni imbracati in haine obisnuite si isi vor cere drepturile la libertatea intrunirii si la oprirea discriminarii, in sustinerea legii nediscriminare.”

Parascovia Topala, presedinta organizatiei Hyde Park, cunoscuta si prin actiuni de aparare a dreptului la libertatea intrunirilor, spune ca, din pacate, in ultima perioada, tot mai multe persoane au o atitudine violenta fata de minoritatile sexuale, mai ales pe internet.

Parascovia Topala: „Privind incitarile la ura, amenintarile care sunt facute pe curaj.net, pe facebook, asociatia hydepark vrem sa facem o sesizare la Procuratura sa ia masuri cu aceste persoane care isi permit sa incite la ura si care nu respecta legea. Vom da IP-urile politiei, daca le va cere.”

In calitatea ei de psiholog, Parascovia Topala a spus ca discriminarea in continuare a acestor minoritati sexuale ar avea consecinte grave pentru societate.

Parascovia Topala: „Se induce mesajul ca este contagios, este rau, deci va duce ca aceste persoane sa fie pe viitor izolate, mult mai discriminate, scoase din contextul social, duse la limita. Se vor simti rau, vor avea nevoie de asistenta la medic si nu se vor angaja.”

Directorul executiv al Centrului de resurse pentru organizatii in domeniul dreptului omului din Moldova, Sergiu Ostaf ne-a spus ca Piata Marii Adunari Nationale este suficient de mare si pentru 6 astfel de intruniri pasnice.

Sergiu Ostaf: „In momentul in care in spatiul public vor aparea si persoane agresive care nu si-au declarat intentia sa manifesteze in public, politia are misiunea sa protejeze toti participantii de interventiile agresive, la fel sa ofere un cordon de protectie pentru cei care vor sa-si exprime in public opiniile lor. Daca nu va fi exercitat, politia va fi responsabila de inactiune de incalcarea obligatiunilor de serviciu.”

Asociatia PRO FAMILIA este una din organizatiile ce intentioneaza sa protesteze impotriva comunitatii LGBT, pe 2 mai, si tot in Piata Marii Adunari Nationale, unde urmeaza sa aiba loc manifestatia organizatiei minoritatilor sexuale. L-am intrebat pe vice presedintele Asociatiei „PRO Familia” Marian Vasile, de ce in aceeasi zi si in acelasi loc.

Marian Vasile: „Vom face un protest pasnic impotriva desfasurarii paradei homosexualilor. Vom indemna toti oamenii sa nu aplice violenta. Intelegem ca aceasta parada are drept scop provocarea societatii, ca ulterior sa se planga institutiilor europene, care vor pune presiuni Republicii Moldova in vederea adoptarii proiectului legii nediscriminare, pentru asta ei si ies la protest.”

Preconizata manifestatie a minoritatilor sexuale a starnit reactia adversa a unui segment mai larg al societatii, spun oficiali de la Primaria Chisinau, care tocmai prin asta motiveaza demersul sau catre Curtea de Apel Chisinau prin care a cerut interzicerea manifestarii prin decizie judecatoreasca.

Iata ce ne-a spus Vasile Pascari, specialist principal in directia social-umanitara a primariei: „Pana la moment avem undeva 86 de biserici care vor iesi la protest in caz ca vor veni la manisfestare pe 2 mai”.

Curtea de apel Chisinau urmeaza sa ia o decizie pe 28 aprilie. Daca verdictul va fi in defavoarea lor, membrii organizatiei minoritatilor sexuale spun ca vor apela la instantele superioare in justitie si, daca va fi nevoie, vor merge la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.
Previous Next

XS
SM
MD
LG