Linkuri accesibilitate

Rokoloectiv – granița dintre comercial si eclectic


Reportaj de la a cincea ediție a Festivalului internațional Rokolectiv.


De citiva ani buni, Romania a intrat in circitul international al clubbing-ului, o activitate urbana moderna, care imbina (deseori cu rezultate surprinzatoare) distractia, entertainment-ul – in cazul de fata dansul – cu diverse forme de exprimare artistica, in primul rind audiovizuale. Cele mai importante orase romanesti sint vizitate periodic de mari nume ale scenei clubbing de pe glob, dar si de artisti care experimenteaza in zona de penumbra aflata la limita dintre comert si arta pura. Duminica s-a incheiat la Bucuresti a cincea editie a festivalului international Rokolectiv. Detalii in relatarea semnata de Lucian Stefanescu:

15 concerte, peste 40 de artisti, instalatii audiovizuale, dezbateri avind ca tema muzica electronica si toate artele cu care se poate imbina – acesta este bilantul editiei a 5-a a festivalului international cunoscut in lumea underground din Romania sub numele de Rokolectiv. Multe nume sonore, intre care Dan Deacon si Terre Thaemlitz, din Statele Unite, dar si Sillyconductor, Electric Brother sau saxofonistul Mihai Iordache, toti din Romania – plus o imbinare de genuri de la granita dintre commercial si eclectic, adica house, techno, spaced out disco, dar si rock psihedelic, sau simfonic si jazz digital.

Ce inseamna insa Rokolectiv? A raspuns pentru „Radio Europa Libera” una din organizatoarele festivalului Mihaela Vasile: „Rokolectiv este un festival de muzica eletronica si arte conexe vizuale conexe, in general tot ce are legatura cu scena de clubbing. E insa un festival atipic pentru peisajul din Romania, pentru ca difera de ceea ofera acest domeniu, cel putin la Bucuresti.

Noi oferim proiecte de arta, sint artisti care fac muzica experimentala, avem proiectii de filme documentare despre muzica, prezentam si instalatii audiovizuale. Rokolectiv nu vine in nici un caz de la rock, vine de la colectivul din Romania care face asta, si am scris cu kapa pentru ca asa ni s-a parut noua in 2005, cind eram mai naivi, ca arata mai bine si ofera dinamism logo-ului.

Ne dorim mult o asemanare cu ce se intimpla la Berlin in acest domeniu, pentru ca ne place ce se intimpla acolo, si cei mai buni muzicieni care vin la Rokolectiv sint germani. Chiar lucram cu Festival Club TransMediale din Berlin.

Oamenii ar trebui sa asculte muzica pe care o promovam pentru ca ea e diferita de aceea care poate fi ascultata in mod obisnuit in cluburile de dans. Este o muzica experimentala, sint artisti foarte proaspeti, care nu pot fi ascultati nici la radio nici in alta parte, si mai mult decit atit noi chemam publicul sa vina la concerte, pentru ca ce se intimpla la concerte este total diferit de ce se poate descarca de pe internet”.

O mentiune cu totul speciala pentru piesa pe care o ascultati, compusa de Sillyconductor, unul din artistii prezenti in acest an la Rokolectiv, un musician roman de formatie clasica pe a carui pagina de internet scrie „Clasic/Comedie/Concret – Techno de lemn”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG