Linkuri accesibilitate

Joaquín Sabina: Bolero vs. Blues


Un compendiu de stiluri muzicale şi o adevărată mostră de literatură.



Compozitorul şi cîntăreţul spaniol Joaquín Sabina a început să scrie versuri la 14 ani şi a intrat în contact cu muzica prin intermediul unui grup rock alcătuit din adolescenţi. Pe măsură ce faima sa de artist a început să crească în Spania, foarte mulţi cîntăreţi spanioli în vogă au început să folosească versurile sale în cîntecele lor.

În 1999, îi apare cel de-al 6-lea album, „Diecinueve dias y quinientas noches” – 19 zile şi 500 de nopţi, pe care cronicarul muzical de la cotidianul madrilen El País îl numeşte un compendiu de stiluri muzicale şi o adevărată mostră de literatură.

De altfel, textele cîntecelor au fost publicate apoi în volum sub titlul „Cuarenta y diez sonetos y otras hierbas” – 40 plus 10 sonete şi alte ierburi, un titlu ce face aluzie la unul din cîntecele de pe 19 zile şi 500 de nopţi, „A mi cuarenta y diez”, la cei 40 plus 10 ani ai mei, un fel cochet de a traduce „la cei 50 de ani ai mei”.

Muzica acestui album face apel la surse distincte, rumba, milonga, şi chiar rap. „Dacă este ceva bun la acest sfîrşit de mileniu, e faptul că te poţi folosi de genuri foarte distincte, de pe continente diferite”, spune Joaquín Sabina, adăugînd că bolero-ul, de exemplu, a fost foarte puţin apreciat de cîntăreţi spanioli, deşi are o bogăţie armonică mult mai mare decît blues-ul: „Mi se par ridicoli acei cîntăreţi spanioli care cîntă în limba engleză. Patria mea este limba mea, şi s-a demonstrat că se pot scrie cîntece mari și în castillană.”
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG