Linkuri accesibilitate

PCMR responsabil de distrugerea Declarației de Independență


Pantelei Săndulachi: sunt forţe cointeresate ca acest document să nu existe, pentru că în el sunt confirmate prin lege nişte lucruri sfinte, poate cea mai importantă fiind entitatea noastră naţională, limba româna ca limba de stat.

Parlamentul se întruneşte astăzi pentru o şedinţă solemnă, ca să celebreze - cu un pic de întârziere – împlinirea a 20 de ani de la prima şedinţă a legislativului care a proclamat independenţa fostei RSS Moldoveneşti. De fapt, primul legislativ al actualei Republica Moldova ales democratic. Tot astăzi va avea şi loc o ceremonie de – cum a fost concepută - restabilire a actului „Declaraţia de independenţă a Republicii Moldova”, al cărei original se consideră că a fost distrus prin ardere în timpul evenimentelor din 7-8 aprilie. Vom discuta în această dimineaţă despre justificarea şi semnificaţia acestui eveniment, fără precedent, se pare, cu unul dintre deputaţii acelui legislativului de la 1990, preşedintele asociaţiei „Parlamentul 90” Pantelei Săndulachi.

Europa Liberă: Domnule Săndulachi, să revenim pentru câteva clipe la momentul votării, nominale, în 1991, a Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova…. Eraţi atunci în sală, unul dintre cei mai tineri deputaţi de la acea vreme…

Pantei Săndulachi
Pantelei Săndulachi
: Tineri eram noi foarte mulţi, vârsta medie a deputaţilor primului Parlament era de 30-40 de ani şi vă închipuiţi că veneam dintr-o campanie electorală destul de dură, dar foarte corectă în comparaţie cu cele care au urmat. Eram foarte entuziasmaţi şi angajaţi faţă de alegătorii noştri. Unii nu au reuşit să ajungă atunci la sesiunea de semnare a Declaraţiei, însă, mai târziu, şi-au aplicat semnătura mai târziu, e vorba de 18 deputaţi, între care, Nicolae Dabija, Tudor Negru, Vladimir Beşleagă, Anatol Şalaru, Petru Lucinschi, Valeriu Serjant, etc.

Europa Liberă: Domnule Săndulachi, iată că după aproape 19 ani vom asista la o ceremonie de restabilire a semnăturilor deputaţilor pe actul Declaraţiei de Independenţă… De ce a fost nevoie de acest gest? Şi este acest gest doar simbolic sau are şi greutate juridică ?

Pantelei Săndulachi
: În primul rând o mare greutate fundamentală juridico-politică şi nu în ultimul moment morală. În timpul evenimentelor din 7-8 aprilie a fost ars originalul cu semnăturile. În acest moment apare un impediment foarte serios juridic – valabilitatea şi, în general, valoarea acestui document. Iată de ce am fost foarte hotărâţi să restabilim aceste semnături în original, atâta timp cât majoritatea absolută a deputaţilor sunt în viaţă. Ceea ce a urmat după distrugerea Declaraţiei de Independenţă a demonstrat că, în primul rând, aceasta nu a fost un caz întâmplător, aceasta s-a făcut premeditat, sunt forţe şi în interior şi în exterior care sunt cointeresate ca acest document să nu existe, pentru că în el sunt confirmate prin lege nişte lucruri sfinte – când a avut loc perioada de ocupaţie, când a avut loc perioada de dezmembrare teritorială şi poate cea mai importantă - entitatea noastră naţională, limba româna ca limba de stat.

Europa Liberă: Domnule Săndulachi, dar poate că declaraţiile de independenţă nu ard, ca şi manuscrisele, cum se spune… Există certitudinea că originalul declaraţiei a ars într-adevăr? Şi a stabilit cumva ancheta cine s-ar putea face vinovat de acest lucru?

Pantelei Săndulachi
: Avem documentul oficial de la Procuratura Generală care ne confirmă, prin semnătura Procurorului General, că originalul acestui document a ars. Este deschisă o cauză penală care nu a fost uşor să fie pornită, care va stabili cine se face vinovat şi care va fi răspunderea penală. Vă pot spune cu toată certitudinea că vom duce la bun sfârşit această investigaţie, însă aceasta va urma după ce vom restabili acest act.

Europa Liberă: Câte semnături vor fi restabilite, pentru că bănuim că se ştie deja în linii mari?

Pantelei Săndulachi
: Vor fi restabilite toate cele 278 de semnături care au fost aplicate la 27 august 1991. Modalitatea va fi următoarea: cei prezenţi vor restabili astăzi semnătura în original, pentru cei decedaţi, conform legii adoptate de Parlament la 23 aprilie, va fi aplicată semnătura prin facsimil, la câţiva ne vom deplasa la domiciliu pentru că avem câţiva colegi care sunt în spital într-o stare foarte proastă, pentru cei care sunt plecaţi în afara republicii, la fel, va fi aplicată semnătura prin facsmil. Noi vom preda instituţiilor statului un document care va avea absolut toate semnăturile.

Europa Liberă: În orice caz, opoziţia comunistă a calificat deja respectiva iniţiativă drept „periculoasă, absurdă, fără precedent“, „profanare a independenţei” şi „farsă”, ca să ne oprim doar aici… Vedeţi în asta o problemă?

Pantelei Săndulachi: Această declaraţie a PCRM o aşteptam de mult, ea demonstrează că anume PCRM, ca fost partid de guvernare se face responsabil de distrugerea acestui act şi vom fi foarte receptivi la această declaraţie. Referitor la faptul dacă această restabilire este sau nu o farsă, să ştiţi că farsă a fost distugerea documentului. Restabilirea actului este legitimă, în cadrul normelor legale, iar neparticiparea lor demonstrează că PCRM este un partid ostil societăţii, un partid care a distrus metodic această statalitate timp de opt ani cât s-a aflat la guvernare venind cu ideea uniunii Belarus-Rusia, apoi cu federalizare, ulterior cu distrugerea acestui document.

Europa Liberă: PCRM, domnule Săndulachi - şi probabil că în acest sens are şi o parte considerabilă de susţinători - afirmă că Re-semnarea Declaraţiei n-ar fi o cale de reafirmare simbolică a independenţei Republicii Moldova, ci o încercare de a se reveni la situaţia când ieşirea din URSS era interpretată ca o posibilitate de unire cu România… Cât de justificată vi se pare o asemenea interpretare?

Pantelei Săndulachi: Cred că membrii PCRM cunosc foarte bine conţinutul acestui document şi Declaraţia de Independenţă este declaraţia de ieşire din imperiul sovietc şi de afirmare a Republicii Moldova. Aceasta este, în fond, ceea ce îi deranjează pe ei, noi doar reafirmăm că cursul trasat la 1991 este ireversibil cât nu se vor opune ei.

Europa Liberă: Pe de altă parte, iată că şi fostul premier Mircea Druc pare să reconfirme observaţiile liderilor PCRM atunci când a afirmat recent că unii au votat independenţa faţă de URSS, iar alţii faţă de România…

Pantelei Săndulachi
: După câte cunosc, dl Mircea Druc va participa la această procedură, mie cel puţin mi-a confirmat acest lucru, pentru că, în primul rând, este o obligaţie a deputaţilor faţă de alegătorii lor, o atitudine civică faţă de un document al statului. Ştiu poziţia fermă a dlui Druc pentru că am lucrat mulţi ani cot la cot în Parlament.

Europa Liberă: Domnule Săndulachi, vă mulţumim mult pentru participarea la această emisiune. Doamnelor şi domnilor, am fost împreună în această dimineaţă cu domnul Pantelei Săndulachi, preşedintele asociaţiei „Parlamentul 90”.
XS
SM
MD
LG