Linkuri accesibilitate

26.04 - București: Complexul bulgar


Emil Hurezeanu: Bulgaria „a luat-o înaintea României” pe drumul de integrare în Uniunea Europeană.


26 aprilie 2000

Actualitatea românească
(Moderator: Radu Călin Cristea; comentator: Emil Hurezeanu)

Complexul bulgar.”

In drum spre Uniunea europeană, se fac mereu comparaţii între România şi Bulgaria, cele mai sărace candidate la admitere.

Numai că în ultima vreme, remarcă Emil Hurezeanu, citându-l pe comisarul pentru extindere Gunther Verheugen, Bulgaria a făcut progrese remarcabile: pe calea tranziţiei în primul rând. Bulgaria a încheiat privatizarea, România parcurge încă faza cea mai dureroasă. „Bulgaria primeşte tancuri ultra moderne din partea Rusiei în contul unor datorii, ţinându-i însă pe aceştia politicos şi ferm la distanţă. Tribulaţiile din jurul firului roşu, la Bucureşti, au demonstrat cât de dornic era şi încă poate să fie regimul Ion Iliescu de asumarea servituţii voluntare şi preventive faţă de Moscova”.

Bulgaria au rezolvat problema accesului la dosarele securităţii cu trei ani în urmă, remarcă E. Hurezeanu, România poate în alţi trei ani. Şi în raport cu foştii monarhi, bulgarii şi-au asumat trecutul fără mari probleme, retrocedând Ţarului Simenon toate proprietăţile. „Românii, care spre deosebire de vecinii lor de la sud au avut în Regele Mihai în urmă cu 50 de ani, nu un copil, ci un tânăr suveran curajos şi patriot, îşi neagă în continuare trecutul...”

Bulgaria şi-a reactivat relaţia strategică cu Germania, ceea ce a ajutat-o să aibă relaţii mai bune şi cu Uniunea europeană, Statele Unite, şi chiar cu Rusia. „România nu a reuşit să găsească în Franţa partenerul strategic anunţat declarativ, nici în materie de investiţii, nici în domeniul securităţii”.

Bulgarii au probleme cu corupţia şi scăderea popularităţii actualei guvernări de dreapta. Cu toate acestea, premierul Kostov a demis mai bine de jumătate de guvern, din motive de corupţie sau incompetenţă.
Ceea ce nu s-a întâmplat nici odată în Romînia – aşa că E. Hurezeanu ajunge la concluzia că Bulgaria „a luat-o înaintea României”.
XS
SM
MD
LG