Linkuri accesibilitate

Imnul de stat


Iurie Colesnic
Iurie Colesnic

„Toate aspectele caracteristice neamului nostru, dramei noastre și tragediei noastre”.


„Limba noastra-i o comoara
in adincuri infundata
Un sirag de piatra rara
Pe mosie revarsata.

Limba noastra-i foc ce arde
intr-un neam, ce fara veste
S-a trezit din somn de moarte
Ca viteazul din poveste.”

Imnul de stat al Republicii Moldova are la baza versurile preotului poet Alexe Mateevici, versuri pe care parlamentarii le-au talmacit drept oda limbii moldovenesti, in realitate insa, spun savantii, fiind vorba de limba romana. In consecinta legisaltorii s-au ferit de o belea - oda „Desteapta-te române”, primul imn al Moldovei independente, si au dat de alta. Tolerata insa cu greu de catre parlamentarii comunisti care se zice ca demult zamisleau un nou imn. Stratagema lor era fara gres. Imnul ar fi trebuit sa-l compuna somitati ce ar fi zadarnicit orice tentativa rezistenta din partea intelectualitatii.

Astfel aparuse idea de a li se comanda executarea comenzii poetului Grigore Vieru si compozitorului Eugen Doga. Intentia a iesit insa la suprafata inainte ca sa ia contur real. Cotidianul „Nezavisimaia Moldova”, fara sa doreasca, a divulgat marele secret ca Ziua independentei, rebotezata in Ziua Republicii, ar fi trebuit sa se desfasoare sub auspiciile unui nou imn. Fruntasii comunisti au batut insa in retragere.

Nimeni nu stie cu exactitate ce l-a impiedicat pe Voronin sa schimbe imnul. Unii spun ca refuzul lui Grigore Vieru de a scrie un nou imn i-a descurajat pe comunisti. Victor Stepaniuc, fostul fruntas al PCRM, ne-a spus astazi ca conjuctura politica l-ar fi facut pe Voronin sa sovaie atunci.

Victor Stepaniuc: „Presedintele V. Voronin a facut multe lucruri tinind cont de conjuctura politica. De multe ori patriotismul trecea pe planul doi cind trebuiau rezolvate anumite probleme politice de moment, ” zice Victor Stepaniuc, care se declara si astazi convins ca Moldova are nevoie de un alt imn.

Istoricul Iurie Colesnic crede insa ca sovaiala lui Voronin a salvat Republica Moldova de o mare greseala: „Imnul acesta este poate cea mai reusita alegere care s-a facut. Cind in 1988 scriam o carte despre Mateevici, am avut intuitia ca acesta va fi vreodata imnul nostru. Pentru ca in aceasta poezie se contin absolut toate aspectele caracteristice neamului nostru, dramei noastre si tragediei noastre. Nici o incercare de a atinge acest imn nu trebuie sa aiba sorti de izbinda.”

De altfel, partea estica a teritoriului Moldovei, care s-a declarat independenta fata de autoritatile de la Chisinau are propriul imn. „Mi slavu poiom prednestroviu, zdesi drujba narodov crepca” spune imnul nerecunoscutei republici transnistrene.
Previous Next

XS
SM
MD
LG