Linkuri accesibilitate

Proiectul de modificare a Constituției propus de guvernul Boc este pripit (România liberă)

Presa din Romania vuieste de indignare fata de blocarea activitatii Agentiei Nationale de Integritate. Cateva articole din legea dupa care functiona Agentia au fost declarate neconstitutionale. Tonul s-a ridicat brusc dupa ce Curtea Constitutionala si-a publicat si motivarea verdictului: „Este cea mai nefavorabila motivare care putea exista. Curtea inventeaza teorii de drept”, spune Laura Stefan, expert in cadrul Societatii Academice Romane, citata in Romania libera. Ea se refera la blocarea de catre Curtea Constitutionala a oricarei posibilitati de a repune in functiune rapid, prin ordonanta de urgenta, Agentia.

Solutia a fost interzisa expres, desi, arata Laura Stefan, exact aceeasi posibilitate a fost considerata de catre aceeasi instanta drept legala, in cazul unei alte legi controversate, cea de organizare si functionare a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

Liviu Avram arata in Adevarul ca formularile din motivarea Curtii Constitutionale legifereaza practic averile ilicite. Dar „marea ticalosie” este in opinia sa faptul ca judecatorii Curtii s-au apucat sa examineze din proprie initiativa si alte articole decat cele reclamate : asa s-a ajuns sa se declare drept neconstitutionala postarea pe internet a declaratiilor de avere ale demnitarilor.

Editorialul Romaniei libere, semnat de Cristian Campeanu, vede in ideea ca romanii ar avea de ales intre absenta statului de drept si dictatura lui Basescu o grava diversiune. Scopul ei – sa apere sistemul reţelelor de coruptie. Se remarca aici insistenta cu care mass media este convocata sa transmita ca anomia, faradelegea adica, e preferabila dictaturii pe care s-ar pregati sa o instaureze „noul Ceausescu”, pe numele sau real Traian Basescu. Constitutie, constitutionalitate – toate acestea n-ar mai fi subiect de dispute televizate daca s-ar rezolva la timp tocmai problemele legii fundamentale. Or, din pacate – este parerea lui Cristian Campeanu de la Romania libera – proiectul de modificare a Constitutiei inaintat de guvernul Emil Boc este pripit, o incropeala stangace care nu contine niciuna dintre modificarile necesare in Justitie, in administratie sau in domeniul fiscalitatii.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG