Linkuri accesibilitate

„Este vorba de viitorul unui popor şi nu poţi să te joci cu soarta...”


Președintele interimar Mihai Ghimpu
Președintele interimar Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu: „în loc să ne ocupăm de reforme, ca peste doi-trei ani de zile să începem şi noi a simţi ce înseamnă democraţie, ce înseamnă viaţă decentă, într-un stat de drept şi democratic, o bună parte din timp noi îl dedicăm de acum viitoarelor alegeri.”


Valentina Ursu a stat astăzi de vorbă cu președintele interimar Mihai Ghimpu despre problemele care confruntă R. Moldova în momentul de față; un interviu în exclusivitate cu Radio Europa Liberă.

Europa Liberă: Până la urmă aţi luat o decizie? Va fi dizolvat Parlamentul?

Mihai Ghimpu: „Rămâne să analizăm. Să vedem, ce facem în cazul, când comuniştii au refuzat să modificăm articolul 78 până la alegeri, ceea ce au promis Comisiei de la Veneţia. Fiindcă Comisia de la Veneţia recomandarea a fost aşa: alegeri anticipate, după modificarea articolului 78, adică înlăturarea mecanismului de blocaj.

Acum problema e pentru ce să facem alegeri, dacă nu avem schimbat acest mecanism? Ca să venim în Parlament şi din nou să începem alegerea preşedintelui Parlamentului, vicepreşedinţilor, formăm Guvernul şi ajungem la preşedinte şi iarăşi blocaj. Iată unde-i problema. Şi aici eu cred că Comisia de la Veneţia trebuie să se gândească şi ea, dacă îşi asumă... Fiindcă aici nu e problema de o lege aşa. Este vorba de soarta, de viitorul unui popor şi nu poţi să te joci cu soarta... Cu atât mai mult, cu cât ne aflăm în criză şi viitorul abia încercăm să-l construim acuma, la început de cale.”

Europa Liberă: Practic, partidele fac, deja, campanie electorală.

Mihai Ghimpu
: „Asta e partea proastă. Fiindcă în loc să ne ocupăm de reforme, ca peste doi-trei ani de zile să începem şi noi a simţi ce înseamnă democraţie, ce înseamnă viaţă decentă, într-un stat de drept şi democratic, şi ce înseamnă libertate, noi acum o bună parte din timp, care trebuie să-l dăm anume acestor probleme, îl dedicăm de acum viitoarelor alegeri.”

Europa Liberă: S-a epuizat varianta de a fi ales preşedintele în Parlament? Preşedintele ţării.

Mihai Ghimpu: „Da, reieşind din faptul, că a fost respins proiectul înaintat. Ideea propusă de mine, apoi confirmată de Comisia cu privire la reforma constituţională s-a... Poate şi nu... Să vedem ce spune Comisia de la Veneţia acum. Fiindcă, atunci când a fost raportorul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi membru al Comisiei de la Veneţia, doamna Durrieu, a acceptat, că în caz de comuniştii nu acceptă să votăm articolul 78, modificarea, atunci e nevoie să găsim o altă soluţie.”

Europa Liberă: Dar alta care?

Mihai Ghimpu: „Alta, cum n-ai da – referendum. Atunci, când Parlamentul nu poate lua o decizie în depăşirea acestei crize constituţionale, înseamnă că trebuie cetăţenii. Cei care ne-au încredinţat nouă puterea. De acum depinde, cum o să fie. Un referendum de modificare a articolului 78, sau un referendum de adoptare a unei constituţii noi. Numai că diferenţa este ca dintre cer şi pământ. Modificarea articolului 78 asta înseamnă referendum. Apoi alegerea preşedintelui Republicii şi, poate, concomitent şi alegerile parlamentare. Ceea ce este foarte costisitor pentru noi din punct de vedere financiar. Şi din punct de vedere a faptului, că toată lumea o să stea şi o să aştepte să vadă. O să fie cu ochii nu spre ziua de azi, ca să lucrăm, dar spre ziua de mâine, cine o să rămână la putere.

Pe când noua Constituţie prevede alegerea preşedintelui de către Parlament în iunie, la sfârşit, sau în iulie aveam preşedintele ales şi Parlamentul activa normal încă trei ani de zile. Făceam reformele, pe care ni le-am asumat şi peste trei ani de zile noi am fi simţit, că democraţia este, cu adevărat, ceea ce aşteaptă cetăţenii – o viaţă liberă şi decentă.”

Europa Liberă: Dar acum, când devine tot mai clar, că alegerile anticipate ar putea să aibă loc, şansa unui referendum se mai menţine?

Mihai Ghimpu: „Depinde de Comisia de la Veneţia. Dacă Comisia de la Veneţia acceptă o nouă Constituţie, atunci am organizat referendumul, am ales preşedintele Parlamentului la etapa actuală. După expirarea mandatului actualului Parlament au loc alegeri parlamentare şi alegerea preşedintelui, deja, direct de către alegători şi tot merge bine şi înainte.”

Europa Liberă: Dar răspunsul Comisiei de la Veneţia când va fi?

Mihai Ghimpu: „La moment avem acel răspuns. Modificarea articolului 78 doar de către Parlament. Ceea ce înseamnă alegeri anticipate.”

Europa Liberă: Dar, între timp, totuşi, se clatină temeinicia Alianţei.

Mihai Ghimpu
: „Tot din aceste considerente. Că vin alegerile şi de acum fiecare mai mult se gândeşte nu la activitatea de azi, ci la mandatul de viitor.”
XS
SM
MD
LG