Linkuri accesibilitate

Inițiativa cerului unic european


Marian-Jean Marinescu
Marian-Jean Marinescu

Interviu cu eurodeputatul PPE Marian Jean Marinescu, raportor in dosarul Cerului Unic European

Europa Libera: Domnule Marinescu, in 2009 ati fost raportorul Parlamentului European in dosarul Cerului Unic European. De ce nu este inca functional acest nou sistem?

Marian Jean Marinescu: In conformitate cu cele doua regulamente pe care le-am aprobat anul trecut nu ar trebui sa fie in acest moment ci la sfarsitul anului 2012. Insa eu, in discutiile pe care le-am avut pana acum am spus ca daca am vrea, Cerul Unic European ar fi functional in 6 luni. Cine nu vrea? Statele membre.

Europa Libera: Statele membre sau companiile din domeniu?

Marian Jean Marinescu: Nu, companiile doresc pentru ca inseamna timp mai putin de zbor, inseamna atractivitate, preturi mai mici, mai multe zboruri posibil de facut, etc

Europa Libera: Ce ar presupune functionarea Cerului Unic European?

Marian Jean Marinescu: Doua lucruri: Rute directe - sa stiti ca in acest moment nu se zboara direct de la un oras la celalalt.

Europa Libera: De la Bucuresti la Bruxelles, de exemplu?

Marian Jean Marinescu: Nu se zboara direct. Se zboara pe niste rute care ocolesc niste zone militare sau sunt facute din considerente nationale. Pentru ca in acest moment autoritatile nationale propun rutele, EUROCONTROL-ul le aproba si le mai „indreapta“ sa spunem asa, dar ele sunt facute pe considerente nationale mai ales pe considerente tehnice de control de trafic. Pentru ca in acest moment controlul de trafic este facut la nivel national.

Europa Libera: Din considerente de securitate sau de bani?

Marian Jean Marinescu: Din considerente istorice. Ca sa ai controlul spatiului tau aerian.

Europa Libera: Deci primul lucru ar fi rute directe.

Marian Jean Marinescu: Da, iar al doilea ar fi un control al traficului aerian pe considerente tehnice. Pe eficienta si nu pe granite nationale. Ganditi-va ca o tara mica precum Slovenia are propriul control de trafic. In momentul in care un avion intra in spatiul sau aerian trebuia sa ia legatura cu autoritatile de acolo. Ganditi-va ce face un avion care intra in spatiul aerian al Sloveniei. Zice „ Buna ziua, am intrat la Dvs in spatiu“ dupa care zice „ Buna ziua, am iesit din spatiul Dvs aerian“.

Europa Libera: In perturbarea traficului aerian determinata de norul de cenusa produs de eruptia vulcanului din Islanda, cum ar fi rezolvat existenta Cerului Unic European problemele?

Marian Jean Marinescu: Nu le-ar fi rezolvat pe toate insa ar fi rezolvat o parte. Daca am fi avut un control de trafic centralizat care sa aiba posibilitatea sa dirijeze toate cursele centralizat - si exista sistemul SESAR care este acum in lucru si care va duce la o asemenea posibilitate - ar fi fost posibila o anumita flexibilitate. Cu alte cuvinte o companie aeriana ar fi putut zbura de la A la B prin C sau prin D. Nu a existat nici un fel de flexibilitate la companiile aerine. Nu s-a putut zbura la o anumita destinatie, ruta a fost inchisa chiar daca poate s-ar fi putut zbura la acea destinatie pe rute ocolitoare.
XS
SM
MD
LG