Linkuri accesibilitate

Un unionist optimist (Adevărul)


Un Lenin moldovean (România liberă)

“Unioniştii moldoveni au putut afla starea reală a naţiunii abia după plecarea de la putere lui Vladimir Voronin” – se scrie astazi in ziarul Adevarul, intr-un articol avandu-l in centru pe Tudor Cangea, de 59 de ani, profesor de biologie si chimie la Chisinau. Omul nu intelege de ce moldovenii mai fac coada pentru cetatenia romana, cand oricum Moldova se va uni cu Romania in… 2011! Optimismul sau se intemeiaza pe ceea ce crede ca simt basarabenii: multi inteleg ca au fost tinuti ani de zile in ideea ca numai Rusia poate ajuta Moldova. Or, acum vad starea in care se afla tara, vad prosperitatea la care a ajuns Romania, vad ca Romania ajuta Moldova si vad cum copiii le pleaca in Occidentul mult hulit de comunisti, ca sa-i ajute pe cei de-acasa sa se intretina. Tudor Cangea spune ca Bucovina e plina de unionisti, in shimb Basarabia de sud nu: acolo, etnicii romani au fost demult inlocuiti cu etnici rusi.

O stire postata in timpul zilei in editia electronica a ziarului Romania libera relateaza despre sedinta comunistilor moldoveni, la aniversarea a 140 de ani de la nasterea lui Vladimir Ilici Lenin. Pentru simpatizantii lui Vladimir Voronin, acesta este, nici mai mult nici mai putin, decat un Lenin al Republicii Moldova.

Ieri, premierul Emil Boc a prezentat un proiect de modificare a Constitutiei Romaniei. La nici 24 de ore de la constituirea Comisiei parlamentare care se va ocupa de acest proces! – observa Ovidiu Nahoi, intr-un comentariu din Adevarul de azi. De unde a scos Guvernul acest proiect? de ce nu s-a stiut ca se discuta asa ceva in executiv? de ce partenerii de guvernare – in speta Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania – nu impartasesc aceleasi convingeri cu PDL, refuzand varianta parlamentului unicameral? Toate aceste intrebari denota ca proiectul guvernului a surprins.

O clarificare vine dintr-o analiza publicata de Romania libera, unde se prezinta propunerile de modificare a legii fundamentale, precum si ce sanse au ele sa treaca de parlament. UDMR a fost de acord in guvern cu proiectul numai pentru ca el sa poata ajunge in dezbaterea legislativului. Se cuvenea acest lucru, ca urmare a referendumului organizat in decembrie anul trecut – arata Marko Bela, citat de Romania libera. In schimb, suportul parlamentar pentru o noua constitutie pare sa lipseasca. In afara de sustinerea partenerilor de guvernare – UDMR si grupul independentilor - democrat-liberalii au nevoie si de voturi din tabara opozitiei.
XS
SM
MD
LG