Linkuri accesibilitate

În schimb, companiile aeriene, afectate de închiderea spaţiului european în urmă cu o săptămână, şi-au înteţit criticile la adresa guvernelor

Traficul aerian european a revenit astăzi la normal, cu excepţia unor zone restrînse din Scandinavia şi din nordul Scoţiei, asupra cărora s-a abătut un nou nor de cenuşă venit din Islanda. Agenţiile de presă scriu că în Europa nu zboară acum doar avioanele, ci şi reproşurile legate de criza vulcanului.

Companiile aeriene afectate de închiderea spaţiului aerian european în urmă cu o săptămână şi-au înteţit astăzi criticile la adresa guvernelor, acuzate au reacţionat exagerat la apariţia norului de cenuşă şi că nu vor, acum, să le ajute. Tonul l-a dat astăzi cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa, Ryanair, care a spus că va continua să lupte împotriva directivelor Uniunii Europene, prea generoase cu pasagerii şi prea zgârcite cu companiile.

Directorul companiei irlandeze, Michael O’Leary, a spus că Ryanair va plăti de data aceasta cazarea pasagerilor rămaşi pe drumuri din cauza vulcanului, dar va face tot ce-i stă în putinţă ca regulile să se schimbe: mai exact, ca transportatorii să aibă numai obligaţia de a înapoia banii pasagerului, aşa cum fac companiile de căi ferate sau de transport rutier.

O’Leary a spus că nu e normal ca firma lui să fie silită să suporte timp de o săptămână cheltuielile de masă şi cazare de sute de euro ale unui pasager care a plătit pentru biletul de avion 20 sau 30 de euro.

Tot astăzi au ieşit la iveală presiunile făcute de unele companii aeriene asupra autorităţilor în plină criză a norului de cenuşă. Agenţia AP scrie că marţi, când spaţiul aerian britanic era încă închis, compania British Airways a anunţat autorităţile de la sol că are în aer 20 de curse de mare distanţă care zboară în cerc deasupra Marii Britanii şi trebuie să aterizeze. La scurt timp după acest anunţ suprinzător, spaţiul aerian britanic s-a deschis.

Potrivit AP, la fel a procedat şi compania aeriană olandeză KLM, care a trimis fără preaviz avioane spre Amsterdam, forţînd deschiderea spaţiului aerian. Iar Lufthansa a primit de la autorităţile germane permisiunea de a aduce acasă 15.000 de pasageri, marţi, înaintea deschiderii oficiale a spaţiului aerian, cu condiţia ca avioanele să zboare la mică altitudine.

Şeful asociaţiei piloţilor din Olanda, Edwin van Zwol, a spus că autorităţile europene au greşit grav neconsultîndu-se cu piloţii şi cu experţii înainte de a închide complet spaţiul aerian. El a spus că piloţii se confruntă cu „situaţii vulcanice” frecvent, în alte părţi ale lumii şi ştiu exact de au de făcut.

La Berlin, şeful Asociaţiei Transportului Aerian Internaţional, Giovanni Bisignani, care a criticat guvernele europene pe tot parcursul crizei, a spus că efectul economic asupra companiilor aeriene este „devastator” şi că liniile aeriene vor avea pierderi totale de peste două miliarde de dolari.

Unii oameni de ştiinţă cred însă că precauţiile autorităţilor europene au fost îndreptăţite. Henri Gaudru, preşedintele Asociaţiei Europene a Vulcanologilor, a spus la o conferinţă care se ţine la Geneva că „omenirea nu ştie deocamdată destule despre norii vulcanici şi nici ce li se poate întâmpla avioanelor care se întâlnesc cu asemenea nori”.

AP scrie că Europa ar putea învăţa ceva din criza vulcanului. De pildă, că ar face bine să-şi unească în sfârşit spaţiul aerian. În prezent, numai în UE există 27 de reţele naţionale de control al traficului aerian şi 60 de centre de trafic, iar spaţiul aerian este compus din 650 de sectoare. Anthony Concil, purtător de cuvânt IATA, a spus că sistemul actual este „un dezastru perpetuu” şi trebuie schimbat.
XS
SM
MD
LG