Linkuri accesibilitate

Singuri pe lume - „Noi cu nimeni n-am făcut niciodată nici o coaliţie”


Vladimir Voronin
Vladimir Voronin

Vladimir Voronin: „Lenin pe noi ne-a preîntâmpinat: niciodată, nici un fel de coaliţie cu social-democraţii”


Europa Liberă: Toată lumea face presupuneri, că o să fiţi cu democraţii, cu socialiştii. Dumneavoastră încă nu spuneţi, cine o să fie în parteneriat? Sau mergeţi categoric singuri?


Vladimir Voronin: „Cu socialiştii şi cu agrarienii noi suntem şi astăzi, dar cu ceilalţi e complicat de vorbit. Pentru că ei nu sunt de sine stătători în promovarea şi realizarea politicii partidelor lor. Ce vreau să spun prin aceasta? Că ei sunt dirijaţi din umbră de alte forţe, şi care nu le permit lor, ca ei să intre în diferite coaliţii, grupări, sau cum să se numească, cu comuniştii. Uite, singur urmăreşte. Din 98, noi niciodată cu nimeni n-am făcut niciodată nici o coaliţie. Ori noi am câştigat de sinestătător majoritatea absolută alegerile, ori noi am fost în opoziţie. Dar coaliţie cu ei e imposibil de făcut.”

Europa Liberă: Dar în Parlament, oricum, o să fiţi nevoit să faceţi după asta alianţă, că aveţi nevoie de 61 de voturi.

Vladimir Voronin: „Noi nu suntem împotrivă, dar asta nu depinde de noi, iaca ce vreau să-ţi spun. Nu depinde de noi, categoric. Noi poftim. Iaca eu acum mă uit la acest Şelin ce o să facă el, care a preluat preşedinţia de la Braghiş. Nu, aici sunt momente şi istorice. Pentru că Lenin pe noi, dacă stăm aici la monumentul lui Lenin, nu te supăra... Lenin pe noi ne-a preîntâmpinat: niciodată, nici un fel de coaliţie cu social-democraţii. După ce ei s-au împărţit în menişeviki şi bolişeviki, ştii, după congresul din 1902. Avem această preîntâmpinare de la Lenin. Şi pe parcursul dezvoltării societăţii în aceşti o sută şi ceva de ani s-a dovedit, că Lenin a avut dreptate. Social-democraţii, ei sunt reprezentanţii, de fapt, a burjuaziei, dar nu sunt reprezentanţii clasei muncitoare.”

Europa Liberă: Adică, încă nu ştiţi cu cine o să vă uniţi?

Vladimir Voronin: „Nu ştim cu cine o să ne unim. Poate să fie nu unire aşa, cum ei s-au unit acum, în aşa-numita alianţă. Poate să fie o înţelegere de a vota pe o temă foarte importantă pentru Republica Moldova, pe care şi noi o conştientizăm, tema modificării Constituţiei. Şi pe urmă, iarăși, fiecare se ocupă cu problemele respective.”
XS
SM
MD
LG