Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Click și alte Cancan-uri


Alexandru Călinescu
Alexandru Călinescu

Sex, sex şi iar sex: iată reţeta după care e confecţionat un astfel de ziar.


De la profesorul de la Iasi, Alexandru Călinescu, aflăm ultimele noutăţi din presa galbenă, care se dovedeşte a fi, cea mai citită in Romania.

Reclama care ne informează că ziarul Click este cel mai citit ziar din România nu este o reclamă mincinoasă. Pe stradă, în tren, în metrou vezi multă lume ţinînd în mînă ziarul tipărit în culori ţipătoare. Mai sunt şi alte publicaţii de acest gen – Cancan, Ciao, dar Click pare să fi cîştigat cea mai mare audienţă.

Am ales un număr la întîmplare, ca să vedem ce oferă atît de căutatul ziar. Voi cita doar titlurile, pentru că, oricum, conţinutul nu are nici o importanţă. Aşadar: „Radu Vîlcan, scene de sex în Egipt”; „Bianca dă ţepe, Tonciu e stresantă, Dina strică tot”; „Spătaru l-a excitat pe Mihai Petre!”. Nu ştiţi cine sînt Radu Vîlcan, Bianca, Dina, Spătaru, etc? Ce contează! Simpla lor prezenţă în ziar le conferă identitate.

Ziarul are o rubrică permanentă, „Votează fata de la pagina 3”. Aici apar, cu sînii goi, făpturi apetisante, împărţite pe categorii: ardelence, muntence, bănăţence, dobrogence, oltence. Hai să vedem alte titluri: „Invită turişti pentru a face sex cu şoareci, cîini şi cai”; „Românca Mihaela Gherman, dezbrăcată de o revistă spaniolă”; „Julia Roberts promovează neepilarea”; „Striptease, mai nou, se face şi în tren” (aici, ediţia on-line ne oferă şi un filmuleţ video edificator); „Ţestoasa excitată face sex cu un ... adidas”; „Super-concurs: cel mai îngust bikini”; „Bizar: şi-a sufocat iubitul cu sînii”; „Sexy Brăileanca, sex oral în discotecă” (şi aici, un film scurt video sugestiv); „Vrei să faci sex în baie? Iată cele mai bune poziţii”; „Andreea Bănică: Eu îmi las soţul la masaj erotic”; „Află cum să o convingi să faceţi sex sălbatic”; „Ioana, te zgîrie Papi cu mustaţa în pat?”; „Ţin mortul congelat în sufragerie. Cadavrul lui Guo Ghenghi zace în casă de un an şi jumătate”.

N-are rost să insităm. Să deschidem, din curiozitate, şi ziarul Cancan. Titlurile par trase la indigo: „Cătălin Botezatu (creator de modă binecunoscut) declară că femeia ideală este înaltă, roşcată, cu picioare subţiri şi sînii mici”; „Bahmuţeanca l-a desfiinţat pe Pescariu: «Dacă mă înfig în ciuful tău, e vai de tine»; „Te-ai întrebat vreodată dacă vegetarienele pot face sex oral?”.

Personaje oarecare promovate la rangul de mari vedete, false ştiri de un senzaţional ce atinge absurdul, sex, sex şi iar sex: iată reţeta după care e confecţionat un astfel de ziar. Iar ideea că o publicaţie precum Click atrage cel mai mare număr de cititori provoacă un sentiment de dezolare şi stupefacţie.
XS
SM
MD
LG