Linkuri accesibilitate

Convorbiri UE - FMI la Atena pentru a evita o bancrută a statului elen


Oficiali UE și FMI părăsesc sediul ministerului de finanțe de la Atena
Oficiali UE și FMI părăsesc sediul ministerului de finanțe de la Atena

În discuție de află un credit de 45 de miliarde de euro

Reprezentanti ai Uniunii Europene si ai Fondului Monetar International se afla la Atena incercand sa gaseasca, cu autoritatile financiare ale Greciei, modalitati eficiente de a ajuta aceasta tara din zona monedei unice „euro” sa nu intre in faliment si sa isi arate sprijinul politic pentru reformele propuse de cabinetul socialistului George Papandreu.

Se asteapta ca sa se ajunga in sfirsit la o intelegere clara intre autoritatile de la Atena, Uniunea Europeana si Fondul Monetar International in legatura cu suma de care are nevoie de urgenta guvernul grec pentru a nu intra in faliment. Suma in discutie este de 45 de miliarde de euro.

Nu toata lumea este insa de acord ca aceasta va fi suficienta. Guvernatorul Bancii Centrale Europene de la Frankfurt, Axel Weber spune ca in realitate, Grecia ar avea nevoie de 80 de miliarde de euro ca sa evite falimentul, adica aproape dublu de cit i se propune.

Ieri Grecia a lansat o emisiune de obligatiuni de stat si a obtinut fara dificultate 2 miliarde de euro, dar a fost nevoita sa plateasca aproape dublu ca sa atraga cumparatorii decit la obligatiunile similare pe termen scurt emise in luna ianuarie.

Dupa vinzarea obligatiunilor de stat ieri, ministrul grec de finante George Papaconstantinou s-a aratat optimist spunind ca Grecia va reusi sa plateasca datoriile scadente in luna mai.

Unii economisti continua sa sustina ca Grecia nu va putea sa sustina dobinda la datoriile pe care le face pentru aceste obligatiuni si ca va fi obligata sa recurga la un imprumut stand by cu FMI cit de curind. Guvernul Papandreu nu exclude solutia, dar spune ca va apela la ea doar daca nu va mai exista nici o alta solutie.

Delegatia FMI va sta cel putin 10 zilei la Atena pentru a discuta toate detaliile tehnice ale acestui imprumut.

Intre timp, nemultumirea populara fata de masurile de austeritate ce vin odata cu un imprumut FMI cresc. Astazi au intrat in greva medicii de la spitalele de stat iar miine, toti angajatii din secorul public au anuntat o noua greva generala de 24 de ore.

Rata somajului in Grecia a ajuns la 11,3 la suta si, daca masurile de austeritate bugetara vor fi puse in practica, numarul celor fara lucru va continua sa creasca.
XS
SM
MD
LG