Linkuri accesibilitate

Controversă legată de eventuala participare a unui contingent moldovean la parada militară de la Moscova de 9 mai


Intr-un interviu acordat Europei Libere, ministrul apararii Vitalie Marinuta a declarat ca participarea unui contingent al armatei moldovene la parada militara de 9 mai, de la Moscova, este o decizie politica. Daca se va decide ca armata sa participe, ministerul apararii va cauta si banii necesari, fiind vorba, estimeaza Marinuta, de peste 400 de mii de lei. El a precizat ca Republica Moldova va fi oricum reprezentata de o delegatie oficiala, condusa de presedintele interimar Mihai Ghimpu.

Anterior, biroul de presa al ministerului apararii declarase ca Moldova nu are bani sa dea curs invitatiei Rusiei de a trimite circa 70 de militari, declaratie criticata astazi de premierul Vlad Filat care a cerut ca subiectul sa nu fie politizat, reamintind ca nu s-a luat inca o decizie politica.

La rindul sau, presedintele interimar Mihai Ghimpu a declarat : „ Eu vreau sa spun ca lucrurile stau mult mai delicat, si financiar si din punct de verede politic”, sustinând pozitia ministerului apararii ca situatia financiara este foarte grea. Vorbind in fata ziaristilor, Ghimpu a precizat: „Cunosteti care este situatia la noi in armata nationala ? N-o cunosteti, nici nu vreau sa va spun ca la noi, in urma guvernarii comuniste, tot sta pe burta: si economia, si armata si toate institutiile”.
XS
SM
MD
LG