Linkuri accesibilitate

Proiect de lege privind întărirea controlului la granițele UE


Securizarea graniței cu R. Moldova va deveni obligatorie din primăvara lui 2011 cînd România va adera la spațiul Schengen

Guvernul Romaniei se grabeste sa puna in aplicare conditiile cerute de Tratatul privind Spatiul Schengen, mai cu seama ca nu mai are foarte mult timp la dispozitie. Astazi guvernul a trimis Parlamentului un proiect de lege privind intarirea controlului facut de Politia de Frontiera la granitele externe ale Uniunii Europene de care raspunde Romania, in scopul aderarii la Spatiul Schengen.

Spatiul Schengen este o zona de circulatie libera in Europa, iar statele membre au eliminat sau vor elimina controalele la frontierele interne, astfel incit sa fie posibila trecerea frontierei intre oricare doua tari fara acte si fara opriri pentru control. Acordul de libera circulatie dateaza din 1985 si poarta numele localitatii luxemburgheze Schengen unde a fost semnat.

Romania a primt deja asigurari din partea statelor comunitare ca anul viitor in martie va fi primita in Spatiul Schengen, ceea ce inseamna ca vor fi suspendate granitele terestre, maritime si aeriene ale tarii cu celelalte state din Uniunea Europeana. Pentru a deveni insa membra Schengen, Romania trebuie sa-si intareasca granitele cu statele nemembre al Uniunii, astfel incit sa poata controla mult mai bine decit o face acum traficul de carne vie, de arme, de droguri, de tigari.

Ministrul roman de interne, Vasile Blaga a explicat astazi ca securizarea granitei cu Republica Moldova este extrem de importanta, întrucit aceasta va deveni, din primavara anului viitor, frontiera externa a Spatiului Schengen. Circulatia cetatenilor molodveni va fi ingreunata incepind din 2011 si intr-un fel aceasta tara va fi izolata de Uniunea Europeana. Practic singura solutie de iesire din acesta paradigma impusa de Spatiul Schengen ar fi pentru cetatenii moldoveni si mai ales pentru oamenii de afaceri de dincolo de Prut aceea de a aplica pentru pasaportul romanesc. Mai cu seama ca presedintele Traian Basescu a facut presiuni pentru o birocratie minimala in cazul celor care cer sa-si recupereze cetatenia romana.
XS
SM
MD
LG