Linkuri accesibilitate

Deschiderea treptată a spațiului aerian european


 Vulcanul Eyjafjallajökull
Vulcanul Eyjafjallajökull

Organizația Internațională pentru Aviaţia Civilă intenționează să elaboreze norme pentru zboruri în condițiile unor erupții vulcanice

Agenţia ONU pentru aviaţia civilă doreşte să joace rolul principal la stabilirea standardelor de siguranţă a zborurilor în timpul erupţiilor vulcanice. Spaţiul aerian european blocat de imensul nor de cenuşă al unui vulcan islandez a fost redeschis după aproape 6 zile, iar majoritatea aeroporturilor principale funcţionează de marţi seara. Alexandru Eftode rezumă relatarea corespondentului Europei Libere, Nikola Krastev.

Multe companii aeriene au criticat autorităţile din domeniul securităţii zborurilor pe motiv că ar fi exagerat pericolul norului de cenuşă, cauzîndu-le pierderi imense şi blocînd milioane de pasageri. Potrivit Asociaţiei Internaţionale a Transportatorilor Aerieni, pierderile cauzate întregii industrii se ridică la cel puţin 1,7 miliarde de dolari.

Şeful Asociaţiei, Giovanni Bisignani a spus că transportul aerian a fost lovit mai tare acum decât în urma atacurilor teroriste din Statele Unite de pe 11 septembrie 2001. Bisignani susține că orarul zborurilor la scară internaţională a fost afectat în proporţie de 29 la sută, iar în fiecare zi a crizei – câte 1,2 milioane de pasageri şi-au pierdut zborurile.

Bisignani a acuzat guvernele europene că nu au estimat cum se cuvine riscurile atunci când au închis un spaţiu aerian atât de vast, nu s-au consultat şi nu şi-au coordonat deciziile cu companiile aeriene. Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni a îndemnat autoritățile europene să ia decizii bazate pe fapte şi măsurători, nu pe teorii.

Cenuşa vulcanică, nimerită în motoarele avioanelor în zbor, poate cauza oprirea acestora. Într-un caz dramatic în iunie 1982, toate cele patru motoare ale unui Boeing 747 al companiei British Airways s-au oprit în zbor din cauza cenuşii vulcanice. Avionul zburînd din Australia spre Malaesia a pierdut mult în altitudine până când a coborât sub norul de cenuşă şi a reuşit să repornească motoarele.

Acum, când criza provocată de vulcanul islandez se apropie de sfârşit, Raymond Benjamin, secretarul general al Organizaţiei Internaţionale pentru Aviaţia Civilă a anunţat că această agenţie a ONU va convoca un numeros grup de experţi care vor studia introducerea unor norme pentru asemenea situaţii. Oficialul ONU a spus că din acest grup vor face parte experţi ai companiilor aeriene şi constructorilor de avioane, ai guvernelor şi comunităţii ştiinţifice.

În prezent, nu există vreun regulament internaţional care să spună ce concentraţie de cenuşă este periculoasă. Aşa încât, agenţiile naţionale europene pentru securitatea zborurilor au decis de joia trecută că e mai bine să închidă integral spaţiul aerian decât să rişte.

Raymond Benjamin a explicat că un factor major care a stat la baza acestor măsuri a fost cel al asumării responsabilităţii pentru eventuale incidente. Constructorii motoarelor pentru avioane nu spun ce concentraţie de cenuşă pot suporta motoarele pentru că în acest caz ar trebui să-şi asume responsabilitatea, a mai spus Raymond Benjamin.

Agenţia ONU pe care o conduce dispune de nouă staţii de monitorizare a cenuşii vulcanice în întreaga lume. Agenţia nu a stabilit un calendar de elaborare a standardelor internaţionale cu privire la securitatea zborurilor în cazul erupţiilor vulcanice. Dar chiar şi atunci când le va elabora, ele nu vor fi obligatorii pentru cele 190 de ţări membre, fiecare guvern în parte urmînd să decidă dacă le adoptă sau nu.
  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG