Linkuri accesibilitate

Obiectivul guvernului Boc este de a reduce la 8,7% din PIB cheltuielile de personal în 2010


Premierul Emil Boc

Șeful guvernului promite președintelui Băsescu o ordonanță de urgență care să repună în funcțiune Agenția Națională de Integritate

Subiectul oficial al discutiilor dintre presedintele Romaniei si ministrii a depasit subiectul cheltuielilor cu salariile bugetarilor si a atins si disensiunile din sinul guvernului cu privire la reducerea pensiilor speciale. Ministrul Apararii a refuzat sa accepte prevederile noii legi unitare a pensiilor si a vorbit de la tribuna parlamentului impotriva prevederilor adoptate de guvern prin care pensiile militarilor ar urma sa scada la nivelul celor civile.

Potrivit datelor prezentate astazi de premierul roman statul cheltuieste annual 120 de milioane de euro cu cele 8000 de pensii speciale, adica 0,14 la suta din Produsul Intern Brut. Nu doar militarii primesc in Romania pensii speciale, ci si magistratii, pilotii, fostii ofiteri de informatii.

Traian Basescu a chemat in premiera intregul guvern la consultari, la Palatul Cotroceni, sediul presedintiei romane, nemultumit de faptul ca nu au fost facute suficiente disponibilizari in administratia publica centrala si locala. Premierul roman Emil Boc i-a spus presedintelui ca obiectivul guvernului pentru 2010 este sa reduca cheltuielile de personal de la 9,4 la suta din Produsul Intern Brut la 8,7 la suta. Produsul Intern Brut al Romaniei este acum 120 de miliarde de euro, in scadere cu 30 de miliarde fata de 2008. Premierul roman sustine insa ca de la inceputul lui 2009, cind au venit la putere democrat-liberalii cheltuielile cu salariile bugetarilor s-au diminuat cu 16 la suta.

La intilnirea cu guvernul, presedintele roman s-a declarat nemultumit de faptul ca Agentia Nationala de Integritate, infiintata sa monitorizeze legalitatea averilor demnitarilor, a fost pusa in imposibilitatea de a lucra de Curtea Constitutionala. Premierul roman a promis ca guvernul va adopta cit poate de repede o ordonanta de urgenta care sa reporneasca aceasta institutie. Exista, insa, ministri care par ferciti cu actuala stare de lucruri, la fel cum exista reprezentanti ai guvernului care nu au facut disponibilizarile cerute de Fondul Monetar International. Presedintele Traian Basescu a convocat de fapt guvernul la Cotroceni pentru indisciplina, dar si pentru dilemele unor ministri legate de existenta institutiilor anticoruptie
XS
SM
MD
LG