Linkuri accesibilitate

Ce se ascunde în spatele ideii creșterii pragului electoral? (Gândul)


Mentorul: model sau monopolist spiritual? (Andrei Pleșu)

Relatia presedintelui Traian Basescu cu Partidul Democrat Liberal este urmarita cu atentie de comentatorii presei cotidiene, dupa ce saptamana trecuta seful statului a criticat aspru anumite decizii ale partidului de guvernamant.

In ziarul Gandul, Rodica Ciobanu ajunge la concluzia ca scopul lui Basescu este sa debaraseze PDL de riscurile uzurii unor lideri, sa asigure partidului o sansa de a ramane la guvernare si dupa ce domnia sa va pleca din fotoliul de la Cotroceni. Asa s-ar explica de ce a aruncat pe piaţă ideea unei cresteri – la dublu! – a pragului electoral. Doua schimbari ar putea garanta viitorul PDL: aceasta deja pomenita, si care ar lasa in afara Parlamentului formatiuni politice mai mici precum Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania, sau introducerea unui sistem de vot uninominal in doua tururi de scrutin. Aceasta ar ameninta o forta politica mult mai activa, precum Partidul National Liberal. In ambele variante, castigatori vor fi cele doua partide mari: Partidul Democrat Liberal si Partidul Social Democrat, care si-ar imparti, prin rotatie, scena politica. Pretul scenariului descris de Rodica Ciobanu in Gandul ar fi iesirea din scenă a pedelistilor din vechea garda: Radu Berceanu, Vasile Blaga, Adrian Videanu sau chiar Emil Boc.

Elena Vijulie abordeaza in Romania libera acelasi subiect, notand ca noua atitudine a sefului statului fata de partidul din care provine nu e prea inspirata: Traian Basescu nu are cu cine sa-i inlocuiasca pe pedelistii intrati in dizgratie.

O privire detasata fata de realitatile sociale si politice, dar mai ales morale, ale momentului are Andrei Plesu intr-un interviu acordat revistei Cariere. Mult deplansa lipsa de modele este, in opinia sa, o falsa problema. Tinerii de astazi sunt de doua feluri: unii sunt capabili sa-si identifice mentorii, altii nu, pentru ca nu sunt dispusi “sa admire, sa asume ghidajul (temporar) al unei instante acceptate ca superioara”. „Pentru ei, <mentorul> nu e un model, ci un opozant, un dinozaur avid de putere, un impatimit al monopolului spiritual. El trebuie demascat, dispretuit, contestat”. Andrei Plesu abordeaza si problema educatiei, ale carei fundamente se pun in gimnaziu si liceu. Exact punctele in care sistemul de invatamant este grav deteriorat in Romania. Viseaza la reintroducerea studiului limbilor clasice, care nu sunt un moft, ci „obliga la gandire logica, la spirit de constructie, la lectura edificatoare”.
XS
SM
MD
LG