Linkuri accesibilitate

Istoricul Veaceslav Stăvilă: Moldova ar trebui să pretindă despăgubiri de la succesoarea URSS în valoare de 28 de miliarde de dolari


Un membru al comisiei pentru studierea si aprecierea regimului comunist totalitar din Moldova, istoricul Veaceslav Stavila a declarat intr-o conferinta de presa ca pe prima linie a frontului, in cel de-al doilea razboi mondial, au murit peste 54 de mii de basarabeni, 72 de mii de oameni au fost represati, iar in timpul foametei din 1946-1947 au murit peste 173 de mii de oameni. Potrivit istoricului, responsabilitatea pentru deportarile si exterminarile din Moldova o poarta Stalin si conducerea partidului comunist al Uniunii Sovietice de la Moscova, dar si conducerea partidului comunistilor din Moldova Sovietica.

Potrivit istoricului, brigada NKVD nr 25 din Uniunea Sovietica a avut un rol deosebit in deportarile si exterminarile din Moldova. Veaceslav Stavila a precizat ca suma pe care Moldova ar putea sa o pretinda de la succesoarea URSS ar fi de 28 de miliarde de dolari, ceea ce inseamna, in evaluarea istoricului, de 6 ori produsul intern al Moldovei.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG