Linkuri accesibilitate

Secretarul General NATO: Alianța Atlantică susține integritatea și suveranitatea Georgiei


Intr-un interviu in exclusivitate cu Radio Svoboda, Secretarul general al Aliantei Atlantice, Anders Fogh Rasmussen a declarat inainte de reuniunea aliantei de la Tallin, ca pe agenda reuniunii se afla reformarea organizatiei, politica portilor deschise si relatia NATO cu tarile din Balcani cit si relatia dintre NATO cu Rusia. Una din problemele de disensiune cu Rusia continua sa fie reprezentata de Georgia, a spus Rasmussen care a adaugat ca NATO sustine integritatea si suveranitatea teritoriala a Georgiei si cere Moscovei sa isi respecte angajamentele asumate.

„Am facut, din imbunatatirea relatiilor cu Rusia una din prioritatile mele. Stim ca exista divergente cu Rusia. Una dintre ele este legata de Georgia. Noi insistam ca integritatea teritoriala si suveranitatea Georgiei sa fie respectata. Cerem Rusie sa isi indeplineasca obligatiile sale internatioanle, inclusiv pe cele pe care si le-a luat la incetarea focului din razboiul din 2008”. Dar, a mai spus secretarul general al NATO, aceste disensiuni nu trebuie sa umbreasca zonele in care interesele Aliantei si ale Rusiei coincid.

Intrebat despre noua doctrina militara a Rusiei, Secretarul general al NATO a spus ca o gaseste nepotrivita si inspirata din perioada razboiului rece, si nu reflecta actuala realitate geopolitica. Secretarul general al NATO a mai declarat si ca Rusia ar trebui sa se pregateasca sa reia negocierile si in ceea ce priveste tratatul de reducere a armelor conventionale in Europa FACE.
XS
SM
MD
LG