Linkuri accesibilitate

Papuc și Botnari susțin că au evitat vărsarea de sînge în aprilie


Fostul ministru de interne și fostul comisar de poliție sunt acuzați de neglijență în serviciu soldată cu urmari deosebit de grave

In cadrul procesului in care sunt acuzati de neglijenta in serviciu soldata cu urmari deosebit de grave, doi fosti demnitari din cadrul Ministerului de Interne, ex-ministrul Gheorghe Papuc si fostul sef al comisariatului General de Politie, Vladimir Botnari pledeaza nevinovati si spun ca au actionat corect in aprilie 2009.

Fostul ministru de interne, Gheorghe Papuc a declarat astazi ca pe banca acuzatilor ar trebui sa fie cei care au organizat protestele si nu cei care nu au admis ca acestea sa degenereze.

Gheorghe Papuc: „Eu sunt la momentul actual judecat de aceia care mult asteptau ca sa fie evenimente similare celor care s-au intimplat in Kirghistan – folosirea armelor si mijloacelor speciale care au dus la multe-multe vieti omenesti. Noi am evitat singele copiilor si n-am mers la folosirea armelor. In primul rind trebuie sa fie trasi la raspundere cei care au organizat, care au scos copii in strada.”

Aluzie la actualii lideri ai aliantei aflate la guvernare, care isi declina insa responsabilitatea pentru violentele din aprilie trecut, spunand ca protestele pasnice au fost deturnate de provocatori in favoarea vechii guvernari.

Gheorghe Papuc a admis ca unii politisti au comis acte de tortura asupra protestatarilor. El a declarat insa ca i-a tras la raspundere pe cei despre care a
aflat ca ar fi fost implicati: „Am aflat peste cateva zile ca tinerii au fost maltratati si am dispus sa fie efectuata o ancheta interna, iar mai multe persoane au fost trase la raspundere pentru acele actiuni.”

Despre imaginile infatisand politisti lovind in protestatarii zacind pe asfalt, inclusiv in Valeriu Boboc decedat in urma loviturilor, fostul ministru crede ca acestea nu probeaza vina politistilor si, in particular, pe cea lui Ion Perju, politist suspectat ca ar fi lovit in Boboc.

Gheorghe Papuc: „Nu exista probe ca lovitura aplicata de acest politist i-ar fi provocat moartea si nici ca acela era Boboc.”

Fostul comisar al capitalei, Vladimir Botnari sustine la rindu-i ca este victima unui dosar politic: „Persoanele care au pornit acest dosar vor sa ascunda propriile crime si acuza oameni nevinovati. Urmarirea penala va stabili cine se face vinovat. Daca nu anul acesta, atunci peste cinci, zece ani, se va afla adevarul si cei vinovati.”

Asemenea superiorului sau, fostul comisar spune ca nu a dat ordine sa fie maltratati tinerii in comisariatele de politie. „Credeti ca eu, care am activat onest timp de 25 de ani in politie, voi accepta tortura?”

El a admis, insa, ca politistii nu puteau actiona fara sa fi primit ordin din partea superiorilor.

Dosarele pe numele celor doi generali au ajuns in judecata la inceputul lunii martie, dupa trei luni de urmarire penala initiata odata cu schimbarea guvernarii in urma alegerilor din vara trecuta ce au urmat protestelor din aprilie 2009. Procurorii ii acuza pe Botnari si Papuc de neglijenta in serviciu in timpul protestelor, soldate cu consecinte deosebit de grave, inclusiv moartea lui Valeriu Boboc. Acestia sunt primii demnitari din fosta guvernare ajunsi pe banca acuzatilor pentru evenimentele din aprilie, riscind pina la 7 ani de inchisoare in cazul in care vina le va fi dovedita.
Previous Next

XS
SM
MD
LG