Linkuri accesibilitate

Autoritățile de la Chișinău acuzate de pasivitate în dosarul Vardanean


Ion Manole (Promo Lex)
Ion Manole (Promo Lex)

Promo Lex, consilierul prezidențial Ștefan Urîtu și Marian Lupu (PD) se pronunță pentru o investigație a procuraturii în legătură cu arestarea de către separatiști a jurnalistului

La doua saptamini de la arestul jurnalistului de la Tiraspol Ernest Vardanean, la Chisinau au sunat acuze de inactivitate la adresa guvernului moldovenesc formulate in cadrul unui pichet organizat de jurnalisti de la citeva publicatii ce simpatizeaza Partidul Comunistilor.

Dmitrii Kavruk, redactorul ziarului „Puls”, la care Ernest Vardanean colabora in calitate de corespondent netitular, a acuzat guvernul Filat ca s-ar fi resemnat in legatura cu posibilitatea eliberarii jurnalistului.

Dmitrii Kavruk: „Noi protestam pentru ca guvernul R. Moldova, drept una din cele mai importante ramuri ale puterii, sa exprime o pozitie clara in legatura cu arestul lui Ernest si sa faca totul pentru ca el sa fie eliberat, iar familia sa sa nu se simta abandonata.”

Premierul Filat trebuie sa sprijine familia lui Ernest Vardanean, sa ceara o intalnire cu liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov si sa formeze o comisie ce s-ar ocupa de sustinerea jurnalistului arestat la Tiraspol, sunt de parere tinerii care au protestat astazi in fata executivului.

Replica guvernului, consemnata intr-un comunicat emis la scurt timp de la incheierea pichetului, a fost ca situatia jurnalistului Ernest Vardanean se afla in atentia autoritatilor de la Chisinau, iar arestul acestuia este considerat inadmisibil de catre executiv.

Dar ce-ar putea face autoritatile de la Chisinau pentru jurnalistul retinut de serviciile de securitate de la Tiraspol? Cel putin, sa porneasca o urmarire penala pe faptul „rapirii” acestuia, este de parere Ion Manole, presedintele Promo Lex, organizatie ce monitorizeaza respectarea drepturilor omului in stinga Nistrului.

Ion Manole: „Autoritatile constitutionale trebuie sa identifice persoanele care au dispus arestarea lui si care au executat acest ordin. Doar avem o singura constitutie si un singur cod penal, care nu fac abstractie de acest spatiu. Este o obligatie constitutionala, indiferent de care ar fi rezultatul unui asemenea demers. Este putin diferita situatia, dar haideti sa ne amintim de 1992, cind Ilascu a fost condamnat la moarte de un tribunal de la Tiraspol. A doua zi, Curtea Suprema de Justitie a R. Moldova a anulat aceasta decizie si procuratura a intentat dosare asupra persoanelor care l-au condamnat si il detineau. Daca n-ar fi fost acest dosar, ne puteam astepta la executarea grupului Ilascu.”

Si consilierul prezidential pe probleme politice Stefan Uritu considera ca Procuratura trebuie sa investigheze cazul jurnalistului Ernest Vardanean. De asemenea, liderul unei componente a coalitiei de guvernamint, democratul Marian Lupu s-a pronuntat astazi in favoarea unei astfel de cercetari, vazuta ca un pas necesar, prevazut de legislatie, lipsa caruia ar putea atrage condamnarea guvernului moldovean la CEDO pentru incalcarea drepturilor omului, comisa de regimul de la Tiraspol. Procuratura generala nu a anuntat insa deocamdata despre initierea unui astfel de dosar.

L-am intrebat pe membrul Comisiei Unificate de Control din partea Chisinaului, Ion Leahu, daca o astfel de masura ar putea sa foloseasca in cazul arestului jurnalistului de la Tiraspol.

Ion Leahu: „Evident. Doar este vorba despre un cetaten al R. Moldova, intemnitat ilegal de un regim neconstitutional”.

Europa Libera: N-ar putea sa dauneze un astfel de dosar?

Ion Leahu: „Nu cred. Pentru ca atunci orice dosar al procuraturii poate fi considerat daunator.”

Iata insa ce actiuni ale autoritatilor de la Chisinau crede ca ar putea fi folositoare eliberarii lui Vardanean politologul Andrei Safonov din Bender, redactor-sef al ziarului Novaya Gazeta.

Andrei Safonov: „Cred ca ele trebuie sa inceapa cu esentialul. Daca Vardanean va fi acuzat oficial de tradare in folosul Moldovei, atunci serviciile de securitate moldovenesti vor trebui sa faca o declaratie, in care sa constate daca exista sau nu probe in acest sens sau este un dosar fabricat. Presiuni directe la nivel oficial nu ar avea rezultate. Societatea civila insa ar putea exercita presiuni pentru scoaterea parafei secret de pe acest caz. Daca am putea obtine acest lucru, ar fi cel mai mare ajutor pentru Ernest Vardanean. Pentru ca am putea elabora o tactica concreta de solutionare a acestui caz.”

De mentionat ca potrivit unor avocati rusi citati de presa transnistreana, un verdict CEDO ar putea ajuta, daca acesta ar fi pronuntat in regim de urgenta. Organizatia Promo Lex de la Chisinau a anuntat ca pregateste acest dosar pentru a-l prezenta instantei internationale.

Pe aceeași temă

Previous Next

XS
SM
MD
LG