Linkuri accesibilitate

Bulgaria: „Sfânta” care a jefuit o bancă


Banca din Plevna la care s-a produs jaful
Banca din Plevna la care s-a produs jaful

Profesoara a devenit simbolul jafului la care sînt supuse băncile bulgare în perioada tranziției. Pentru alții, Dascalova este victimă a mizeriei în care se află profesorii bulgari.


O profesoară de literatură si limba engleza în vîrsta de 37 de ani, cu sot somer, doi copii si trei diplome universitare poreclită de elevii săi „Sfînta”, va apare în fața tribunalului din Plevna sub acuzația că a jefuit 20.000 de leva (10 000 de euro), dintr-o sucursală a ProCredit Bank Bulgaria. Polia Dascalova a împărțit în două opinia publică. Pentru unii, profesoara care a amenințat cu un pistol-jucărie cele trei funcționare ale sucursalei în unul din cartierele de periferie ale Plevnei, a devenit simbolul jafului la care sînt supuse băncile bulgare în perioada tranziției. Pentru alții, Dascalova este victimă a mizeriei în care se află profesorii bulgari.

Istoria este luata parcă din scenariul filmului „Ia banii și fugi” făcut de Woody Allen în 1969. Acolo eroul principal încearcă să jefuiască o bancă din Manhatan însă pistolul său făcut din săpun se înmoaie și-l trădează. În versiunea bulgară profesoara reușește cu jucăria sa din plastic și pleacă cu o pungă plină de bani. O altă deosebire – pe Dascalova o așteaptă o sentință de la 6 la 15 ani cea ce transforma scenariul comic într-o dramă. De fapt o tragedie se putea întămpla în chiar ziua jafului dacă gardianul băncii era la datorie și trăgea în hoțul mascat.

Colegii o caracterizează pe Dascalova drept o persoană inteligentă, corectă și ponderată. Profesoara de literatură este departe de profilul clasic al jefuitorilor de bănci. Ea și-a realizat planul într-un mod aproape profesional, dar și-a păstrat acasă punga cu inscripția băncii, fularul și ochelarii cu care s-a deghizat, precum și pistolul jucărie. Și-a recunoscut vina imediat după ce a fost arestată.

Motivul jafului este deasemeni ieșit din comun. Pe data de 11 mai Dascalova urma să zboare în Statele Unite ale Americii cu o carte verde cîștigată la loteria internațională. Acolo urma sa primeasca un salariu de 8 000 de dolari pe an. A avut nevoie de bani pentru a-și achita datoriile fața de bănci și de rude. Unul altul ar fi plecat fără a se gîndi la credite și împrumuturi.

Aceasta este logică omului de rînd al tranziției. Dascalova însă a devenit ostateca moralei de provincie care nu-i permitea să plece fără a-și plăti datoriile. Mizeria a împins-o într-o capcană. Ea a acționat ca un sinucigaș dar a avut totuși șanse mai mari.

Pe aceeași temă

XS
SM
MD
LG