Linkuri accesibilitate

Milionarul şi politica


Politica e o chestie serioasă. Sau cel puţin ar trebui să fie; ea nu ar trebui confundată cu frivolitatea, cu jocul de-a politica.


După ce, acum cîteva luni, a anunţat cu surle şi trîmbiţe lansarea unui nou proiect politic, omul de afaceri Nicolae Ciornîi a declarat deunăzi că s-a răzgîndit şi nu mai vrea să se ocupe de politică.

Fireşte că această schimbare de macaz n-are cum să provoace o decepţie profundă printre simplii muritori. În anii tranziţiei, lumea s-a săturat de puzderia de partide şi partiduţe care tot apar pe scena politică. Viaţa merge înainte cu sau fără proiectul lui Nicolae Ciornîi.

Totuşi, cîteva precizări ar trebui făcute în legătură cu această retragere a prosperului businessman de pe înălţimile pe care le jinduise anterior. Politica e o chestie serioasă. Sau cel puţin ar trebui să fie. De aceea, în mod normal, ea nu ar trebui confundată cu frivolitatea, cu jocul de-a politica. În mod normal, cel care vrea să devină politician, să schimbe viaţa oamenilor, trebuie să fie consecvent, tenace, hotărît. Da, poţi să te răzgîndeşti să mergi la mare sau la alimentară. Dar e de-a dreptul bizar să te răzgîndeşti să faci politică după ce ai declarat răspicat că intri în politică.

E adevărat că Nicolae Ciornîi a mai spus că în acest răstimp tratativele lui cu unii politicieni autohtoni au eşuat. La fel de adevărat însă e şi faptul că cel dornic de a schimba viaţa concetăţenilor n-ar trebui să renunţe atît de uşor la proiectul său doar pentru că nişte politicieni nu vor să-l sprijine. Miza unui politician adevărat trebuie să fie electoratul, nu ceilalţi protagonişti ai arenei politice.

În altă ordine de idei, dispariţia prosperului om de afaceri din lumina reflectoarelor politice e cu adevărat regretabilă. În politica moldovenească ar trebui să vină şi mulţi oameni bogaţi, prosperi, pătrunşi de sentimentul că propria lor avuţie şi avuţia ţării sînt interdependente, importante deopotrivă. Or, impresia multor cunoscuţi, prieteni, vecini de-ai mei este că de-a lungul anilor în politica moldovenească au venit cu precădere cei dornici de a se îmbogăţi prin politică.
XS
SM
MD
LG