Linkuri accesibilitate

Vitalie Nagacevschi: Autoritățile nu și-au îndeplinit toate responsabilitățile în evenimentele din aprilie 2009


Vitalie Nagacevschi
Vitalie Nagacevschi

Au fost și martori care au refuzat să se prezinte în fața comisiei de anchetă și au fost și unele întreprinderi, organizații şi autorităţi care ne-au plasat informații mincinoase.


Astazi Comisia parlamentară pentru elucidarea evenimentelor de după 5 aprilie 2009 îşi încheie activitatea pentru ca ii expira mandatul. Astfel, Comisia trebuie să vină în cadrul ședinței Parlamentului din 23 aprilie, cu raportul final unde să fie oferit un răspuns clar - ce s-a întâmplat pe 7 aprilie anul trecut? Or, deocamdata nimeni nu poate spune clar ce s-a întîmplat, cine e vinovat de morţi, violenţă şi distrugerile materiale, cine a comandat şi cine a executat fărădelegile. Raportul conține 180 de pagini. În cadrul anchetei au fost analizate sute de materiale foto şi video, au fost audiaţi 90 de martori, printre care persoane politice, judecători şi poliţişti. Rolul raportului realizat de Comisie este să atenționeze organele abilitate și nicidecum nu să emită un verdict. Președintele Comisiei de anchetă, deputatul Vitalie Nagacevschi va raspunde in aceasta dimineata la intrebarile Europei libere.

Europa Liberă: În ce masura informatia prezentata de Comisia Parlamentară va contribui la elucidarea circumstanţelor in legatură cu protestele de dupa 5 aprilie anul trecut?

Vitalie Nagacevschi: Eu cred ca orice informatie care se refera la respectivele evenimente contribuie la elucidarea situatiei din acea perioadă.

Europa Liberă: Am inteles ca aproape 100 de martori au fost audiaţi în comisia dvs., aveţi şi 180 de pagini ale acestui raport. Care sunt cele mai relevante concluzii la care aţi ajuns?


Vitalie Nagacevschi: Nu cred ca voi putea acum sa redau cele mai relevante concluzii. Au fost formulate mai multe, fiecare din ele are relevanţa sa. Cred ca ar fi incorect in faţa colegilor mei deputaţi ca sa prezint aceste concluzii intai mass-mediei si apoi parlamentului.

Europa Liberă: Dar ce s-a intamplat totusi la 7 aprilie?

Vitalie Nagacevschi: Cred ca este notoriu ce s-a intamplat. A fost un miting care, ulterilor, a degenerat în violenţe.

Europa Liberă: Cine se face vinovat?

Vitalie Nagacevschi: La aceste intrebari ar trebui sa raspunda organele de urmarire penală, nu comisia de anchetă.

Europa Liberă: Ati invitat si martori care au refuzat sa raspunda la intrebari. Aceasta v-a ingreunat activitatea comisiei?

Vitalie Nagacevschi: Desigur ca au împiedicat activitatea comisiei, de altfel au fost si martori care au refuzat să se prezinte in faţa comisiei de anchetă şi au fost şi unele întreprinderi, organizaţii şi autoritaţi care ne-au plasat informatii mincinoase.

Europa Liberă: Cum explicaţi acest lucru?

Vitalie Nagacevschi: Prin sfidare, frică, prin dorinţa de a se eschiva de la orice responsabiltiate.

Europa Liberă: Dar marturisirea neadevărului poate fi pedepsita, nu?

Vitalie Nagacevschi: Intr-un fel sau altul. In situatia actuala comisia nu poate sa reactioneze in niciun fel, nu poate sanctiona nicio persoana care a avut un comportament descris mai sus. Insă, in acelasi timp, vom solicita de la organele care supraveghează aceste persoane, să vadă daca ii pot sancţiona sau nu.

Europa Liberă: Am inteles ca raportul include recomandari de modificare a legislaţiei pentru situaţii similare protestelor din 7 aprilie 2009.

Vitalie Nagacevschi: E vorba de anumite recomandari care ar trebui să contribuie pentru ca sa nu se mai admita situatii similare pe viitor.

Europa Liberă: Ati raspuns cumva la intrebarea daca puterea de atunci si-a onorat toate obligaţiunile care-i stateau in faţă?

Vitalie Nagacevschi
: De fiecare dată majoritatea din cei audiati s-au pronunţat că totusi autoritatile de atunci nu si-au indeplinit absolut toate obligatiile si responsabilitatile pentru a nu permite situatia care a avut loc îm aprilie – anul trecut. Este evident chiar si in filmul prezentat de către domnii Ghimpu şi Chirtoacă. Chiar si din descrierile care au fost facute de mai multi martori sau participanti la manifestaţii, mai ales in ce priveste evenimentele de dupa 6, 7 aprilie.

Europa Liberă: A fost o persoana sau mai multe persoane care au dat ordine in acele imprejurari?


Vitalie Nagacevschi: Desigur ca au fost mai multe persoane care au dat diferite ordine.

Europa Liberă: Ordine să se aplice forţa au fost date?

Vitalie Nagacevschi: Vedeţi că nu putem vorbi despre neaplicarea forţei in asemenea situatii. Ba din contra, in asemenea situatii forţa trebuie sa fie aplicată. Pur si simplu să fie proporţională situaţiei create. In cazul in care e vorba de anumite actiuni violente, autoritatile sunt obligate să aplice forţa.

Europa Liberă: Autoritatile nu vroiau sa recunoască că a fost aplicată şi arma. Totusi impuscaturi s-au auzit in acele zile. Ati elucidat cazul?

Vitalie Nagacevschi: Eu cred ca respectivele impuscaturi tin mai mult de organele de urmarire penală.

Europa Liberă: Am inteles ca aceasta comisie pe care ati condus-o nu a putut culege suficiente probe pentru a identifica, eventual, daca tanarul care a murit in noaptea protestelor Valeriu Boboc a fost omorat de politisti ori nu...

Vitalie Nagacevschi
: Dar nici nu vom putea sa ne exprimam clar, deoarece nu avem imputernicirile necesare. Asupra cazului Boboc trebuie sa se pronunţe clar numai in organul de urmarire penală si instanţa de judecată. Comisia de ancheta nu poate sa se pronunţe asupra acestui caz.

Europa Liberă: Potrivit surselor neoficiale, aproximativ 275 de politisti au avut de suferit. Printre cei pe care i-ati ascultat au fost si reprezentanti ai Ministerului de Interne. Ce ati aflat de la ei?

Vitalie Nagacevschi: Situatia care a avut loc in acea perioadă, adica circumstanţele cand ei au fost răniţi, atacaţi. Am incercat sa-i ascultam pe toti pentru a avea un tablou cat mai echidistant, cat mai corect, cat mai clar.

Europa Liberă: Ati analizat si cazurile de maltratare şi deces care au survenit după 6-8 aprilie 2009?


Vitalie Nagacevschi: Incercam sa acoperim tot ce a avut loc in aprilie 2009, inclusiv si cazurile de după 7 aprilie.

Europa Liberă: Dacă e sa ne raspundeti clar, se va cunoaste vreodata adevarul despre ce s-a intamplat dupa 5 aprilie 2009?

Vitalie Nagacevschi: Ceea ce s-a intamplat o sa cunoastem si deja cunoastem. De altfel, ceea ce s-a intamplat a fost reflectat in mass-media, a fost discutat pe larg. In linii generale se cunoaşte ceea ce a avut loc in acea perioadă.

Europa Liberă: Inteleg ca pana vineri nu sinteti disponibil sa ne oferiţi mai multa informatie despre ce cuprinde acest raport pe care l-ati finalizat? E o chestiune de principiu?

Vitalie Negacevschi: E o chestie de bun simţ. Totusi raportul trebuie prezentat intai Parlamentului, si apoi poate fi discutat in orice moment cu oricine.

Europa Liberă: Investigatiile facute de dvs. sunt in paralel cu ceea ce face si procuratura sau ele se complementează?

Vitalie Negacevschi: Procuratura sau organele de urmarire penală examinează situatia prin prisma codului penal, individualizand fiecare actiune. Pe cand comisia noastră face o analiza politico-juridică. Totusi e o chestie mai diferită decat ceea ce face procuratura şi noi niciodată nu incercam să individualizam actiunile sau inactiunile persoanelor si nu incercam sa le dam o apreciere prin prisma codului penal.

Europa Liberă: Această analiză politico-juridică ii va ajuta pe procurori, va contribui mai mult la elucidarea veridica a evenimentelor postelecorale din 5 aprilie 2009?

Vitalie Negacevschi: Orice material care se refera la acea perioadă, orice analiza poate sa-i asiste pe procurori pentru a elucida evenimentele prin prisma codului penal.

Europa Liberă: Domnule Nagacevschi, dar sper sa fiti de acord ca nu pot exista 2 adevaruri, unul pe care o sa-l anunţe comisia parlamentara in fruntea careea v-ati aflat şi altul pe care il va anunta procuratura sau mai exact instanta de judecata.
Vitalie Negacevschi: Desigur ca nu poate fi vorba de 2 adevăruri. Chiar daca e vorba de aceleaşi evenimente, nu cred ca e vorba despre rezultate diferite. Noi facem analiza prin prisma politicului, iar procuratura face analiza prin prisma codului penal.

Europa libera. Multumim. La intrebarile Europei Libere a raspuns deputatul Vitalie Nagacevschi, presedintele comisiei parlamentare de ancheta pentru elucidarea cauzelor evenimentelor din aprilie 2009.
XS
SM
MD
LG