Linkuri accesibilitate

Coordonarea UE la criza aviatică creată de vulcanul islandez


In funcție de gradul de contaminare, spațiul aerian european va fi împărțit în 3 zone

Miniştrii transporturilor din ţările membre ale Uniunii Europene (UE) au analizat într-o videoconferinţă situaţia creată de norul de cenuşă vulcanică, in prezenta Comisarul european pentru transporturi, Sim Kallas, care conduce grupul ad-hoc înfiinţat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Grupul va ţine cont de trei principii esenţiale: nu se vor face compromisuri în ceea ce priveşte siguranţa zborurilor, deciziile vor avea la bază analize ştiinţifice şi coordonarea eventualelor măsuri la nivel european. În următoarele zile, grupul format la nivelul executivului comunitar va face o analiză concretă a impactului economic, în general, un prim raport fiind aşteptat săptămâna viitoare.

"Companiile aeriene nu au încă o evaluare exactă a pierderilor economice din ultimele zile", a declarat comisarul european pentru transporturi, Sim Kallas.

Companiile aeriene nu au solicitat până acum ajutor financiar, însă, dacă o vor face, statele membre trebuie să notifice mai întâi Comisia Europeană, conform regulilor ajutorului de stat.

In cadrul videoconferintei de luni seara, ministrii transporturilor din UE au cazut de acord sa intareasca coordonarea raspunsului la aceasta criza, prin intermediul Comisiei Europene si Eurocontrol (organismul de control al traficului aerian al Uniunii Europene), pentru a oferi garantii ca statele membre isi pot deschide spatiul aerian in conditii de securitate.

Eurocontrol a luat decizia de a deschide in mod progresiv si coordonat spatiul aerian bazandu-se pe studiile tehnice si pe datele disponibile.

In functie de gradul de contaminare, spatiul aerian european va fi impartit in 3 zone: prima zona se afla in centrul nucleului de emisii iar aici nu vor fi premise zborurile aeronavelor.

In cea de-a doua zona, in care cantitatea de cenusa este la limita vizibilitatii, se va putea opera un numar limitat de zboruri iar deciziile pentru efectuarea acestora vor fi luate de statele membre “intr-o maniera coordonata”.

Cea de-a treia zona, care nu este afectata de norul de cenusa, nu va avea nici un fel de restrictii de zbor.

La delimitarea zonelor vor fi utilizate date obtinute prin intermediul imaginilor de pe satelit, a testelor luate de companiile aerine care au efectuat zboruri in zona, date oferite la fiecare 6 ore de institutele specializate in meterologie.
XS
SM
MD
LG