Linkuri accesibilitate

17 țări europene continuă să aibă spațiul aerian închis din cauza norului de cenușă vulcanică


Zborurile din Republica Moldova ar putea fi reluate miine dupa ora 15.00, a declarat directorul aeroportului international Chisinau Roman Podcorikov, intr-o sedinta de guvern, fiind citat de agentiile de presa moldovene. Pina acum au fost anulate 47 de curse si 7 mii de calatori au fost afectati in aeroportul moldovean. In urmatoarele 12 ore Republica Moldova fi acoperita in intregime de norul de cenusa al vulcanului islandez.

17 tari continua sa aiba spatiul aerian inchis. Uniunea Europeana a anuntat ca nu poate fi pusa in pericol seguranta calatorilor din motive ecenomice invocate de liniile de aviatie care inregistreaza pierderi zilnice mai mari de 200 de milioane de dolari. Comisarul pentru transport SIM KALLAS: „ Nu exista compromisuri cind e vorba de siguranta. Activitatea trebuie sa se bazeze pe dovezi stiintifice si noi trebuie sa ajutam la coordonarea solutiilor europene daca vrem sa gasim o cale de iesire din situatie”.

Tot la Bruxelles comisarul UE pentru competitie Joachuin Almunia a anuntat ca acele companii de aviatie europene care au fost grav afectate de norul de cenusa ar putea obtine ajutoare financiare de la stat, ca sa isi acopere o parte din pierderi.

Pe de alta parte un oficial de grad inalt american a declarat ca in motorul unui avion de lupta NATO F16 a fost gasita sticla rezultata din cenusa vulcanului din Islanda. Pe pagina noastra de internet gasiti o harta a norului de cenusa si a deplasarii sale, oferite de institutul norvegian meteorologic.

Compania Germana de aviatie Lufthansa a anuntat ca a primit permisiunea sa opreze 50 de zboruri, dupa testele facute ieri.

In Romania, aeroporturile din Timisoara si Arad au fost redeschise, potrivit agentiei Newsin. In Marea Britanie, unele aeroporturidin Scotia, Irlanda de Nordul si nordul Angliei vor fi deschise miine dimineata la ora 6, informeaza BBC.
XS
SM
MD
LG