Linkuri accesibilitate

Igor Boțan: ”Este absolut cert că Victor Şelin este o personalitate cu viziuni proruseşti și că partidul contează foarte mult pe consolidarea unui pol de centru-stînga”

Igor Boţan: De fapt exită două idei majore care au contribuit la schimbarea leadership-ului în cadrul PSDM. Prima ţine de consolidarea spectrului politic de centru-stînga după ce Partidul comuniştilor a demonstrat că este afectat de anumite fisuri. A doua idee ţine de faptul că minorităţile naţionale au dorit să aibă o platformă politică care să îi reprezinte.

Europa liberă: Social-democraţii mereu alimentau alte frmaţiuni cu fruntaşi, mai puţin aveau pretenţii de pol de constituire a unor alianţe, eventual de guvernămînt. De ce această modestie?

Igor Boţan: Din 1990 cînd Partidul Social Democrat s-a înregistrat ca primul partid politic din Republica Moldova, şi-a pus drept sarcină să modernizeze Republica Moldova. Lucru care nu a fost înţeles în acea perioada. Unterior într-adevăr PSDM a furnizat diferitor platforme politice din Republica Moldova şi guvernelor liderii săi, dar pînă la urmă partidul nu a fost în stare să se impună în faţa alegătorilor. Deci, a fost neînţeles de alegători. În ultimul deceniu PSDM a suferit mai multe şocuri. Au fost schimbaţi liderii partidului. După 2007 PSDM a fuzionat cu Paridul Democraţiei Sociale a lui Dumitru Braghiş. Iar in 2009 după alegerile parlamentare partidul iarăşi a suferit o scindare – a plecat Eduard Muşuc care a aderat la Partidul Comuniştilor. Iar ulterior partidul s-a mai fisurat odată în luna decembrie, cînd o parte din membrii partidului au decis să adere la Partidul Democrat condus de Marian Lupu. Deci în aceste circumstanţe într-adevăr Dumitru Braghiş s-a simţit oarecum nevoit să cedeze cîrma partidului altcuiva.

Europa liberă: Asta înseamnă că şi social-democraţii merg pe formula „omul şi partidul”, de preferat cu punga mare?

Igor Boţan: Această remarcă sare în ochi şi cred că este adevărată. În Republica Moldova deocamdată partidele politice se asociază cu liderii dar mai există încă un factor care trebuie luat în consideraţie. Potrivit sondajelor de opinie, cetăţenii Republicii Moldova agrează mai mult doctrina comunistă, în proporţie de 30 la sută, iar cea social-democrată este pe locul doi cu o aderenţă de aproximativ 10 la sută. Cu toate acestea, cetăţenii Republicii Moldova au preferat să voteze mai mult Partidul comuniştilor. Iar Partidul Social Democrat a avut cel mai mare succes în 1994 cînd a acumulat abia 3,6 la sută din voturile cetăţenilor.

Europa liberă: Dar comuniştii au introdus atîta confuzie doctrinară încît este greu să detectezi idei comuniste pure mă refer în special la liberalizarea economiei sau pretinsa liberalizare, sau iertarea datoriilor. După asta mai putem avea încredere în sondajele care spun că oamenii preferă doctrine?

Igor Boţan: Depinde cum întrebăm cetăţenii. Dar este cert că cetățenii Republicii Moldova votează liderii iar Partidul Comuniştilor a avut un lider carismatic...

Europa liberă: ... dar mai puţin doctrină comunistă.

Igor Boţan: Exact. Dar al doilea factor de succes al Partidului comuniştilor a fost totuşi exploatarea nostalgiilor cetăţenilor care au suferit de pe urma tranziţiei pauperizaţi în această perioadă.

Europa liberă: Încotro va fi să încline balanţa această formaţiune revigorată?

Igor Boţan: Este absolut cert că domnul Victor Şelin este o personalitate cu viziuni pro-CSI şi proruseşti, deşi este un om de afaceri care va promova ideile şi pluralismului politici şi a economiei de piaţă. Dar din punctul de vedere al politicii externe putem spune cu certitudine că domnia sa va înclina spre atragerea minorităţilor naţionale şi a cetăţenilor cu viziuni rusofile din Republica Moldova.

Europa liberă: Într-un timp se vorbea că el era finanţatorul Partidului comuniştilor?

Igor Boţan: Se vorbea că a fost finanţatorul comuniştilor, dar la congres el a recunoscut că a fost unul din principalii finanţatori ai Partidului Social Democrat şi probabil acest factor a avut un impact major la propunerea domniei sale în calitate de lider al acestui partid.

Europa liberă: La modul real, ce aderenţă are acest partid?

Igor Boţan: În prezent poate conta pe un sprijin de aproximativ 2-3 procente. Dar ţinînd cont de faptul că se apropie alegerile parlamentare anticipate care probabil vor avea loc la sfîrşitul acestui an sau în primăvara anului vitor, acest partid încearcă să profite şi de pe urma faptului că Partidul Comuniştilor, care este în situaţia în care i se observă fisurarea şi slăbirea fizică a liderului Vladimir Voronin, probabil încetul cu încetul se va fisura. Prin urmare Partidul Social Democrat ţinteşte să atragă o parte din electoratul fost procomunist.

Europa liberă: Un jurnalist cu pasiuni de vînător încerca să clasifice eşichierul politic în felul următor: există vînători şi există gonaşi, acei care fac zgomot şi împing prada spre vînători. Social democraţii cu Şelin sînt vînători sau gonaşi?

Igor Boţan: Eu cred că fac parte din cea de-a doua categorie. Şi cred că un eventual succes al acestui partid va depinde de modificarea Codului electoral care se presupune că va permite crearea de blocuri electorale. Cred că acest partid contează foarte mult pe consolidarea unui pol de centru-stînga în cadrul unei coaliţii largi de partide de centru-stînga la viitoarele alegeri parlamentare anticipate.

Europa liberă: Din care ar face parte şi Moldova Unita?

Igor Boţan: Moldova Unită, posibil Partidul Democrat. Este puţin probabil ca Partidul Comuniştilor să se ascoieze acestui bloc electoral. Mai degraba Partidul Comuniştilor va furniza alegători unui eventual bloc de centru-stînga.
XS
SM
MD
LG