Linkuri accesibilitate

Mișcarea „Tea Party” și Congresul american


Demonstranți ai mișcării Tea Party
Demonstranți ai mișcării Tea Party

Bill Clinton: „Nu putem să lăsăm dezbaterea publică să degenereze în ură pînă acolo încît să nege spiritul umanitar și natura relațiilor dintre noi”


Miscarea denumita „Tea Party” – un protest civic cu rezonante in istoria americana—cistiga proeminenta si poate avea un efect in alegerile de anul acesta pentru Congres. Este acesta doar un fenomen pozitiv ? Corespondentul Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Fostul presedinte al Statelor Unite, Bill Clinton crede ca miscarea Tea Party poate sa degenereze in forme de violenta politica, asa cum a fost cazul cu atentatul de acum 15 ani de la Oklahoma City, avind la origine extremism intern de dreapta. Clinton este de parere ca sentimentul anti-guvern de acum este similar celui din anii ’90, cind el se afla la Casa Alba.

La fel ca si acum, in acea vreme multi americani nu avea locuri de munca si incercau sa se decida pe ce drum sa o apuce. „Inainte de atentatele de la Oklahoma City se manifesta un sentiment public, care avea la origine faptul ca fibra profunda a vietii in America se descompunea. Ca urmare a acestui fapt, acte de violenta s-au produs in mai multe centre urbane din America” - isi aminteste Clinton, care a continuat, „Structurile razboiului rece isi vedeau sfirsitul. Nu mai exista o lume bipolara, doar o multime de confruntari, peste tot in lume. La fel ca si azi, multi oameni nu-si gaseau locul”.

Intr-o alocutiunea la Centrul pentru Progres in America, Clinton le-a reamintit politicienilor ca in astfel de vremuri de criza si de tranzitie, cuvintele, formularile au greutate si importanta. Oamenii sint foarte influentabili si susceptibili sa cada prada extremelor. El a sugerat ca intensitatea negativitatii cu care administratia Obama e confruntata acum poate sa degenereze in activitati care nu-si au locul intr-un spatiu public civilizat, daca politicienii si comunicatori publici nu inteleg sa-si tempereze discursurile. „Nu putem sa lasam dezbaterea publica sa degenereze in ura pina acolo incit sa nege spiritul umanitar si natura relatiilor dintre noi” – a spus Bill Clinton.

In replica, comentatorul conservator Rush Limbaugh a spus in talk-showul sau radiodifuzat ca Barack Obama si Bill Clinton ar fi creat conditii ca violente sa se produca si ca daca se intimpla ceva ei poarta responsabilitatea. Limbaugh crede ca sugerind ceea ce a sugerat in alocutiune, Clinton le-a dat idei celor dispusi sa actioneze violent. Fostul presedinte s-a referit in mod special la realizatori de emisiuni radiodifuzate, aflati la extreme ideologice, spunind ca acestia stiu prea bine ca pasiunea e mai puternica decit ratiunea si ca se folosesc de forta mediului de informare pentru a-si spori popularitatea si veniturile cu pretul crearii unui sentiment public periculos.
XS
SM
MD
LG