Linkuri accesibilitate

Sute de mii de polonezi prezenți la funeraliile președintelui Lech Kaczynski


La Cracovia au avut loc funeraliile nationale ale presedintelui Poloniei Lech Kaczynski si ale sotiei sale Maria, morti saptamina trecuta intr-un accident aviatic la Smolensk impreuna cu alti 94 de reprezentati ai elitei politice, religioase si academice a Poloniei. Serviciul religios a avut loc in catedrala de la Cracovia, Sf.Maria, locul în care a slujit si Ioan Paul al doilea, inainte de a deveni Papa si unde sunt îngropati regii si eroii Poloniei. Au fost trase 21 de salve de tun in memoria victimelor accidentului de simbata trecuta.

Sute de mii de polonezi s-au adunat in fata catedralei din Cracovia si in alte mari orase ale lumii unde se afla importante comunitati de polonezi. Slujba religioasa a fost oficiata de arhiepiscopul Cracoviei, cardinalul Stanislav Dziwisz care s-a adresat lui Dmitry Medevedev, presedintelui Rusiei : “Acum 70 de ani, masacrul de la Katyn a despartit cele doua natiuni. Ascunderea adevarului nu poate duce la vindecarea ranilor. Simtamintele de compasiune pe care le-am simtit in aceste ultime zile de la fratii nostri rusi ne dau sperante de apropiere pentru cele doua natiuni slave ale noastre“, a spus arhiepiscopul Cracoviei.

Presedintele interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu si liderul Partidului Democrat, Marian Lupu au participat din partea Moldovei la ceremonii. Au mai fost de fata, presedintele Rusiei, ai Germaniei, Ucrainei, Romaniei, Slovaciei , Georgiei, Albaniei, Cehiei, Bosniei Hertegovina, Ungariei, Kosovo, Letoniei, Lituaniei, Sloveniei. Presedintele american Barack Obama nu a putut participa la funeralii, din cauza perturbarii traficului aerian international.

Filarmonica din Berlin a dat un concert astazi in semn de solidaritate cu poporul polonez, un gest venind dinspre ministrul german de externe, si el prezent astazi la Cracovia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG