Linkuri accesibilitate

Mihail Saakașvili despre motivele Moscovei de a invada Georgia în 2008 (Foreign Policy)

În ediţia europeană a Wall Street Journal, preşedintele Serbiei Boris Tadic scrie despre importanţa reconcilierii cu trecutul, prin recunoaşterea masacrului de la Srebenica din iulie 1995, drept „unul din cele mai tragice capitole ale războaielor civile din Iugoslavia”. Preşedintele sârb notează că „reconcilierea este pentru noi un imperativ moral de a spune adevărul - adevărul neînflorit, factual şi oribil al vărsării de sânge ce nu trebuie să se întoarcă vreodată pe pământurile noastre”. În acest context, parlamentul sârb a adoptat la 30 martie o declaraţie istorică a Srebenicei, ce condamnă crimele de război ce au avut loc acolo. „Declaraţia”, consemnează Tadic, „este un produs al hotaririi patriei mele de a restaura încrederea şi de a promova prietenia şi înţelegerea între două naţiuni mândre din regiunea noastră şi, mai pe larg, două tradiţii religioase importante prezente în lumea noastră devenită tot mai interdependentă”.

Astfel, documentul, primul din istoria Balcanilor de Vest, oferă condoleanţe profunde şi cere iertare familiilor victimelor musulmanilor bosniaci, si reafirma sprijinul guvernului sârb de a finaliza procesul de cooperare cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, ce implică găsirea, arestarea şi extrădarea comandantului sarbilor bosniaci Ratko Mladic, acuzat pentru rolul său în crimele din Srebenica. „Nu se mai acceptă tăcerea şi nici mascarea în spatele retoricii depăşite de război. Acceptarea responsabilităţii pentru ce s-a întâmplat în trecut este o parte integrală din procesul de consolidare democratică a fiecărei ţări din vecinătatea noastră”, scrie la final presedintele Serbiei Boris Tadic.

Preşedintele georgian Mihail Saakaşvili face o analiză a situatiei ţării sale in editia de vineri a revistei Foreign Policy. Cu toate că admite că ţara sa încă se confruntă cu dificultăţi serioase, Saakaşvili scrie despre progresul Georgiei de la „un stat eşuat” la schimbarea adusă de Revoluţia Trandafirilor din 2003, care a reprezentat in opinia preşedintelui de la Tbilisi „o decizie a parlamentului nostru de a face din statul nostru unul funcţional”, aducând cu sine o serie de reforme economice şi sociale.

Saakaşvili scrie că ţara sa, după revoluţia din 2003, a căutat să consolideze responsabilitatea individuală a cetăţenilor, şi în acelaşi timp responsabilitatea ca stat în comunitatea globală. „Acesta este motivul pentru care recentele schimbări din Georgia sunt relevante într-o serie largă de provocări internaţionale – inclusiv cea de proliferare nucleară ce a fost adresată în cadrul summit-ului găzduit de preşedintele american Barack Obama”. Invazia Rusiei în 2008 asupra ţării sale, scrie mai departe preşedintele georgian, ar fi fost motivată de decizia Georgiei de a-şi orienta polica spre Occident în relaţiile internaţionale şi a de impune in interior valorile democratice ale Vestului. „Statul nostru mic nu ameninţa nici un vecin. Valorile noastre de mare răsunet o făceau” - conchide preşedintele Georgiei in Foreign Policy.
XS
SM
MD
LG