Linkuri accesibilitate

„Vom propune Parlamentului European să urmărească cazul jurnalistului Vardanean”


Cristian Preda
Cristian Preda

Eurodeputatul Cristian Preda: „Văd în arestarea lui Ernest Vardanean tentația Tiraspolului de a amîna soluționarea pe calea negocierilor a conflictului transnistrean”


Europa Libera: Ce poate face în mod oficial Uniunea Europeană ceva pentru a determina autorităţile de la Tiraspol să-şi schimbe decizia de încarcerare a jurnalistului moldovean?

Cristian Preda: Cred ca trebuie să facem presiuni, pentru că este vorba de un jurnalist înainte de toate, este vorba de cineva care şi-a dedicat energia, pasiunea, timpul, relatării evenimentelor. Din informaţiile pe care le am este cineva care circula aproape zilnic intre Tiraspol şi Chisinau. Orice jurnalist trebuie apărat şi o facem aici la Parlamentul European în cazul unor jurnalişti din Africa, din Asia, din America Latină şi aşa mai departe şi nu văd de ce nu am face acelaşi gest, un gest natural şi în cazul unui ziarist care încearcă să lumineze situaţia din Republica Moldova, din locul în care trăieşte. E un gest înscris, as zice, foarte firesc, în logica politică a Parlamentului european.

Europa Libera: Da, este adevărat, însă nu este o pozitie oficială a Parlamentului European şi nici o pozitie oficială a Uniunii Europene.

Cristian Preda: Vom interveni. Avem de gînd să facem asta în sesiunea plenară de săptămîna viitoare de la Strasbourg. Vom propune, dacă lucrurile nu sunt ameliorate, pe toate căile pe care le putem aborda, vom propune gesturi clare ale colegilor noştri din Parlamentul European. Am pornit acest demers, aceasta solidaritazare, această mişcare de solidaritate cu jurnalistul Vardanean şi înţelegem să urmărim cu atenţie situaţia. Nu vom ceda prea uşor.”

Europa Libera: Uniunea Europeana în problema transnistreană nu a făcut foarte multe progrese. E o chestiune dificil de rezolvat. Uniunea Europeana este observator în cadrul negocierilor, impreuna cu Statele Unite (Rusia, Ucraina si OSCE fiind mediatori) in formatul 5 plus 2, ar fi şi acesta un motiv pentru care în momentul de faţă Uniunea Europeană nu îşi exprimă un punct de vedere oficial?

Cristian Preda
: Formatul 5 plus 2 este, din informaţiile de care dispun, subminat în primul rînd de autorităţile de la Tiraspol, de liderii autoproclamatei republici nistrene, pentru că există şi din partea Chişinăului şi din partea Moscovei şi din partea Uniunii Europene, a celorlalţi actori implicaţi în formatul de negocieri, exista disponibilitate. De altfel văd şi în gestul arestării jurnalistului Vardanean, un gest care exprimă o anumită tentaţie a blocajului, o anumită tentaţie a amînării soluţionării pe calea negocierilor a acestui vechi conflict. Tiraspolul trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să discute, nu să facă astfel de gesturi care sunt scandaloase din perspectiva libertăţii şi a libertăţii presei şi de asemenea sunt gesturi care nu fac decît să complice discuţiile vizînd soluţionarea conflictului transnistrean.
XS
SM
MD
LG