Linkuri accesibilitate

17.04 - Chișinău: Acțiuni de protest ale studenților


Acţiunea de protest este o urmare a anulării parţiale de către Consiliul municipal a privilegiilor studenţilor la circulaţia gratuită în transportul urban


17 aprilie 2000

Actualitatea în Republica Moldova.

Acțiuni de protest ale studenților.

Edgar Șelaru: Peste 10 mii de studenţi au asediat astăzi Primăria Chişinăului, protestând împotriva deciziei de anulare a facilităţilor de care beneficiau la transportul public. Manifestaţia a degenerat în acte de violenţă şi vandalism. Au fost sparte ferestrele Primăriei, au fost devastate unele magazine, au fost avariate troleibuze, au avut loc ciocniri cu poliţia, s-au înregistrat răniţi şi au fost efectuate zeci de arestări. Iată amănunte de la corespondentul nostru, Andrei Porubin.

Acţiunile de protest ale studenţilor au luat sfârşit abia spre seara zilei, când forţele de menţinere a ordinii publice au recurs la bastoanele de cauciuc. Ordinul a venit, după ce trupele au suportat pe parcursul zilei provocările protestatarilor, care au atacat cu violenţă sediul Primăriei capitalei aruncând în el cu ouă, cartofi, sticle şi pietre. Până la acţiunile în forţă a poliţiei, în urma ciocnirilor violente, au avut de suferit patru poliţişti şi un student, care au fost internaţi de urgenţă la spital. Nu este cunoscut numărul răniţilor, după punerea în aplicare a bastoanelor de cauciuc. În total, poliţia a arestat peste o sută de studenţi.

Pichetarea de astăzi a depăşit scenariile acţiunilor de protest, organizate la Chişinău în ultimii 8-10 ani. Încă în dimineaţa zilei, peste 10 mii de studenţi din învăţământul superior şi cel colegial s-au deplasat în coloane spre centru oraşului, blocând circulaţia transportului pe artera centrală , bulevardul Ştefan cel Mare. Ajunşi în faţa Primăriei, ei au scandat lozinci de felul: „Jos taxa, vrem transport gratuit!”, „Burse majorate!” şi au supus sediul Primăriei unui atac intermitent cu sticle goale sau pline cu apă, pietre, ouă crude şi cartofi. Majoritatea geamurilor Primăriei dinspre bulevardul Ştefan cel Mare au fost sparte. Un grup de protestatari au intrat cu forţa într-un magazin alimentar din apropiere, din care au luat ouă şi sticle pentru a le utiliza în atacul asupra Primăriei.

Acţiunea de protest de astăzi, care, potrivit sindicatelor, poartă caracter spontan, este o urmare a anulării parţiale de către Consiliul municipal a privilegiilor studenţilor la circulaţia gratuită în transportul urban de pasageri, după ce ei au beneficiat de aceste înlesniri timp de opt ani. Vinerea trecută, în cadrul primei întâlniri cu reprezentanţii sindicatului studenţesc, primarul Serafim Urechean a promis, că până la 28 aprilie municipalitatea va găsi o soluţie la problema micşorării taxei de călătorie pentru studenţi. Aceştea, însă, au înţeles, că până la data indicată vor putea călători pe gratis în transportul urban.

Drept pretext pentru acţiunea de protest de astăzi a servit amendarea mai multor studenţi, în zilele de sâmbătă şi duminică, după ce ei au refuzat să achite costul călătoriilor, în special în troleibuze. Luni, în drum spre Primărie, coloanele de protestatari au deconectat câteva troleibuze de la firele electrice, le-au spart parbrizurile.

Pentru menţinerea ordinii publice, în centrul oraşului au fost concentrate forţele poliţiei municipale din câteva sectoare. Cordonul de apărători ai ordinii a fost dublat, iar apoi triplat, cu ajutorul studenţilor Colegiului de poliţie, trupelor de carabineri, regimentului de poliţie „Scut”. Detaşamentul de poliţie cu destinaţie specială „Fulger” al Ministerului de Interne s-a aflat în stare de alertă, gata să intervină în orice clipă cu echipament special, inclusiv cu tunuri cu apă. Solicitat de noi, comisarul adjunct al oraşului, Vladimir Coval, a calificat pichetarea de luni a Primăriei drept act de huliganism. Coval spune, că organele de drept vor estima prejudiciul material, cauzat clădirii, dar şi oraşului de pe urma pichetării şi vor atrage la răspundere penală persoanele vinovate.

Orice tentativă a viceprimarilor Anatol Onceanu şi Vladimir Ţurcanu de a ieşi în faţa studenţilor a fost huiduită şi supusă unor tiruri de ouă şi pietre. Protestatarii au continuat să ceară insistent apariţia primarului Urechean, care nu a ieşit, însă, afară. Greviştii nu au fost convinşi să plece nici la îndemnul câtorva rectori ai instituţiilor de învăţământ superior. În după ameaza zilei, numărul protestatarilor s-a micşorat. Cei circa trei-patru mii de studenţi, rămaşi în faţa primăriei, i-au huiduit şi i-au împroşcat cu sticle şi cu ouă chiar şi pe reprezentanţii studenţilor, care au negociat cu câţiva consilieri şi cu conducerea primăriei modalităţile de soluţionare a conflictului.

În cadrul şedinţei extraordinare a Consiliului municipal, convocate în seara zilei de luni, primarul Serafim Urechean a apreciat acţiunea studenţilor drept un act de vandalism şi o provocare bine organizată, de către grupuri ce urmăresc obţinerea unor dividende politice în apropiata campanie electroală pentru alegerile prezidenţiale. Unii consilieri au propus suspendarea temporară a taxelor de călătorie pentru studenţi, până la investigarea suplimentară a situaţiei. Consilierii comunişti s-au pronunţat împotriva scutirii studenţilor de taxe, motivând, că în acest caz, de aceste privilegii ar trebui să beneficieze şi alte categorii defavorizate, cărora Parlamentul le-a anulat înlesnirile.

La această oră, grupuri de studenţi au început să se adune iar în faţa Primăriei. Liderii sindicatelor studenţeşti au declarat, că după ce poliţia a aplicat bastoanele de cauciuc, studenţilor nu le rămâne decât să iasă şi mîine la pichetare, dar, au spus ei, s-ar putea ca marţi, la acţiunile de protest să fie prezent un număr cu mult mai mare de studenţi.

Din Chişinău, Andrei Porubin, pentru Radio Europa Liberă.
XS
SM
MD
LG