Linkuri accesibilitate

CC anulează principalele atribuții ale Agenției Naționale de Integritate


Ministrul justitiei a constituit de urgenta un grup de lucru pentru elaborarea unei noi legi de functionare a ANI

Agentia Nationala de Integritate, una dintre institutiile cheie in lupta anticoruptie din Romania infiintata in 2007 sub presiunea Uniunii Europene, si-a pierdut principalele atributii printr-o decizie a Curtii Constitutionale. Agentia a fost conceputa pentru a verifica daca averile demnitarilor romani pot fi justificate si daca acestia se afla in incompatibilitate cu functiile pe care le ocupa.

Decizia celor noua judecatori ai Curtii are loc intr-un moment in care Agentia Nationala de Integritate ii verifica pe sapte dintre acesti judecatori. Potrivit unor surse apropiate anchetei, judecatorii Curtii Constitutionale aflati sub lupa Agentiei, ar avea serioase probleme. Astfel de pilda judecatorul Ion Predescu, fost senator socialist, numit la Curtea Constitutionala in 2004 pentru un mandat de noua ani nu si-ar fi declarat se pare zece conturi bancare, toate deschise in 2008, cu o valoare cumulata de 50 de mii de euro.

Agentia Nationala de Integritate a inceput verificarea judecatorilor Curtii Constitutionale in urma cu trei saptamini. Curtea a examinat din oficiu intreaga lege de functionare a Agentiei si a ajuns la concluzia ca doua dintre capitolele ei cele mai importante ar fi neconstitutionale. Astfel Agentia Nationala de Integritate nu va mai putea sesiza Parchetul atunci cind are indicii privind savirsirea unor infractiuni pornind de la declaratiile de avere ale demnitarilor si nici nu se va mai putea adresa instantei de judecata pentru a cere confiscarea averilor dobindite illicit.

Curtea Constitutionala din Romania nu a dat publicitatii motivatia pentru constatarea neconstitutionalitatii legii. Ministrul justitiei a constituit de urgenta un grup de lucru pentru elaborarea unei noi legi de functionare a Agentiei Nationale de Integritate, subliniind ca buna functionare a acestei institutii a fost asumata de Romania in momentul aderarii la Uniunea Europeana.

Legea de functionare a Agentiei Nationale de Integritate s-a nascut greu fiindca politicienii romani, indiferent de culoarea lor politica, s-au opus cit au putut, temindu-se ca vor fi pusi la zid din cauza averilor lor, adesea greu de justificat. Multi dintre ei se bucura acum de decizia Curtii Constitutionale, potrivit careia nici declaratiile de avere n-ar mai trebui sa aiba caracter public.

Agentia a inceput sa functioneze de facto abia in ultimele zece luni, dar deja zeci de demnitari se afla in ancheta. Agentia Nationala de Integritate verifica declaratiile de avere si poate cere, de exemplu, bancilor din Romania sau din afara tarii detalii despre conturile politicienilor, magistratilor sau functionarilor publici. Daca acestia si-au ascuns o parte din venituri ajung la tribunal, iar daca mai apoi nu pot demonstra cum s-au imbogatit, averea lor ilicita este confiscata.

Miza pastrarii atributilor Agentiei Nationale de Integritate este imensa atit pentru sanatatea mediului politic autohton, cit si in raporturile Romaniei cu Uniunea Europeana, mai cu seama ca in luna iunie este asteptat Raportul pe justitie prin care Comisia Europeana decide daca va continua monitorizarea tarii.
XS
SM
MD
LG