Linkuri accesibilitate

Traficul aerian internațional perturbat de un nor de cenușă vulcanică din Islanda


Norul de cenușă vulcanică deasupra ghețarului Eyjafjallajokull din Islanda

Marea Britanie, Olanda, Belgia și țările nordice și-au închis spațiul aerian, iar aeroporturile din Paris și Frankfurt sînt blocate.


Traficul aerian în Europa suferă cele mai mari perturbări de la atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Sute de zboruri sunt anulate. Mii de pasageri au rămas blocaţi pe diferite aeroporturi. Mai multe de la Ileana Giurchescu:

Cauza este eruptia succesivă a doi vulcani, în Islanda, un proces care a început încă că din martie dar s-a intensificat cu câteva zile în urmă. Un nor gros de cenusă a redus la minimum vizibilitatea. Cenuşa în sine este periculoasă pentru motoarele avioanelor.

Magnus Gudmunsson, profesor de geofizică la Universitatea Islandeză precizează că nu se poate prevede cât va dura erupţia. S-ar putea opri într-o zi, ar putea însă continua săptămâni.

Un prim efect este că erupţia a provocat topirea unui gheţar din apropiere – ceea ce a produs inundaţii de proporţii în Islanda.

Joi au fost anulate peste 6 mii de zboruri iar situaţia s-ar putea agrava astăzi. Asociaţia europeană a controlorilor de zbor Eurocontrol crede că jumătate din cele 600 de zboruri zilnice, transatlantice, vor fi anulate astăzi.
Ţările scandinave, Norvegia, Suedia, Danemarca dar si Olanda, Belgia şi Marea Britanie şi-au închis spaţiul aerian. Sunt inchise si aeroporturile din Paris si o parte din Germania.

Până joi seara, norul de cenuşă se apropiase de Polonia – aşa că ar putea fi serios perturbată ceremonia înmormântării preşedintelui Lech Kaczynski. Desigur, există în astfel de situaţii şi victime mai proeminente, aşa-numite VIP: premierul norvegian Stoltenberg, de exemplu, este blocat la New York.

Norul de cenusă s-a format la circa 8-10 kilometrii altitudine, nu poate fi văzut dar experţii avertizează că poate reprezenta totuşi un pericol pentru sănătate. În ultimii 20 de ani, precizează experţii, au avut loc 80 de incidente, în care avioane au fost confruntate cu nori de cenuşă: doua avioane Boing, cu aproape 500 de persoane la bord erau să se prăbuşească, peste 20 de alte avioane au fost avariate.
XS
SM
MD
LG