Linkuri accesibilitate

Justiția românească la răscruce: corupție versus integritate


Dezbatere la Grupul pentru Dialog Social.

Una din conditiile esentiale pe care Romania a trebuit sa le indeplineasca inainte de a fi admisa in Uniunea Europeana a fost reformarea sistemului judiciar si eliminarea coruptiei.

Autoritatile de la Bucuresti nu au reusit sa duca pina la capat cele doua procese. O dovada e faptul ca Executivul Uniunii Europene a aplicat si deruleaza in continuare asa numitul mecanism de cooperare si control in domeniul justitiei romanesti, o monitorizare mai simplu spus a felului cum se deruleaza reforma.

O alta dovada este scandalul de coruptie din Romania care il are in aceste zile ca protagonist, intre altii, pe un judecator cu functii inalte in sistemul judiciar.

Florin Costiniu, seful Sectiei Civile a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a fost suspendat la inceputul acestei saptamini din Consiliul Suprem al Magistraturii, dupa ce a fost acuzat ca ar fi intervenit pentru solutionarea favorabila a unui dosar in asa-numitul caz “Voicu”.

Acesta este contextul dezbaterii de miercuri de la Grupul pentru Dialog Social, intitulata “Justitia la rascruce: coruptie vs integritate”. Moderatoarea dezbaterii, Rodica Culcer a explicat acest titlu: “Imperativul reformei este intarit de izbucnirea cazului “Voicu”, care a prilejuit un apel venit din interiorul sistemului, apel semnat de 400 de magistrati”.

Apelul de care vorbeste Rodica Culcer ataca doua puncte sensibile ale organizarii si functionarii justitiei din Romania, anume promovarile la Inalta Curte de Casatie si Justitie, si protejarea magistratilor controversati, aceia care ii scot basma curata pe marii corupti si pe cei acuzati de fapte penale.

Despre acelasi apel a vorbit la dezbatere una dintre initiatoarele acestui document judecatoarea Andreea Chis de la Curtea de Apel din Cluj: “In interior noi dorim o asanare morala a sistemului, iar in exterior o imbunatatire a imaginii. Asanare morala inseamna transparenta”.

Prezent si el la dezbatere, ministrul roman al justitiei Catalin Predoiu a salutat demersul celor 400 de magistrati, spunind ca el da o sansa reformei: “Sansa reformarii sistemului judiciar vine din interior, pentru ca numai din interior putem asigura succesul politicilor publice promovate din exterior, prin executiv si prin legislativ”.

Un asemenea demers din exterior este si Strategia de Dezvoltare a Justitiei ca Serviciu Public 2010-2014, data publicitatii zilele trecute de ministerul justitiei. Documentul va fi supus consultarii publice si adoptat apoi de Guvern. Strategia - in forma initiala - e structurata in "marea reforma" si "mica reforma" si prevede modificari substantiale in actul de justitie.

Sa consemnam si cele spuse de Andrei Oisteanu, din partea Grupului pentru Dialog Social, care s-a declarat, cu circumspectie, optimist:“Este atipic ca un ministru al jsutitiei sa intinda o mina unui grup de judecatori protestari. E un moment de rascruce si daca-l ratam acum am sentimentul ca-l ratam pentru ani si pentru decenii”.
  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG