Linkuri accesibilitate

Gorbaciov la București după o absență de 21 de ani


Mihai Gorbaciov
Mihai Gorbaciov

Parintele "perestroikai": ”Evenimentele din decembrie '89 din România au fost o revoltă populară”

Ultimul presedinte sovietic, Mihail Gorbaciov a declarat ca relatiile dintre Bucuresti si Moscova sint “bune”. Exista insa probleme care “ating ce ne-a lasat istoria”, considera fostul lider, accentuînd ca depinde si de Romania ca lucrurile sa fie si mai bune. Mihail Gorbaciov a venit in Romania la 21 de ani de la ultima sa vizita, facuta pe vremea lui Nicolae Ceausescu cind Bucurestiul a gazduit lucrarile Comitetului Politic Consultativ al statelor participante la Tratatul de la Varsovia.

Referindu-se la condamnarea la moarte prin impuscare a fostului dictator roman in decembrie 1989, in conditiile tulburi de la revolutie, Gorbaciov, a marturisit ca nici in situatiile cele mai grave n-ar trebui luat astfel de hotariri, fiindca exista “justitie, institutii, presa” si era nevoie de o dezbatere.

Ion Iliescu, artizanul evenimentelor care au urmat dupa fuga lui Ceausescu din Comitetul Central sustine la rindul sau ca nici el nu l-ar fi condamnat la moarte, daca dictatorul roman nu ar fi ordonat deschiderea focului impotriva manifestantilor.

Gorbaciov a incercat in toate discursurile si interviurile pe care le-a dat in aceste zile sa sustina punctele de vedere ale primului presedinte post-decembrist, Ion Iliescu in legatura cu multele controverse ramase nerezolvate din perioada Revolutiei romane din 1989. Fostul lider sovietic a negat astfle ca Ion Iliescu ar fi cerut acum 20 de ani ajutorul Moscovei si a subliniat ca serviciile secrete sovietice nu s-ar fi implicat in revolutia din Romania.

Parintele "perestroikai" a argumentat ca evenimentele din decembrie '89 din Romania au fost un fenomen firesc, o revolta populara si a negat categoric ca ar fi facut in 1989 la Malta o intelegere cu presedintele Statelor Unite de atunci, George Bush senior pentru inlaturarea regimului Nicolae Ceausescu.

Cel care a dat tonul celei mai mari transformări geopolitice de la sfirşitul secolului trecut a spus totusi ca are şi unele regrete si daca ar fi sa o ia de la capat, unele lucruri le-ar face altfel, in special reformarea Partidului Comunist, care trebuia inceputa mai devreme. Mihail Gorbaciov a mai declarat ca nu impartaseste ideea ca Europa trebuie construita prin Uniunea Europeana, dar crede ca lumea se îndreapta catre mai bine, chiar dacă foarte incet si in zig-zaguri.
XS
SM
MD
LG